Ruski milijarder spasava čuveni lanac? – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Ruski milijarder spasava čuveni lanac?

Ruski milijarder Mikhail Fridman želi da spasi propali španski trgovački lanac Dia za šta je ponudio nešto više od 400 miliouna evra.

Iako je reč o spašavanju, to bi zapravo bio priličan popust budući da je pre godinu taj lanac bio procenjen na 2,7 milijarde evra, piše Financial Times.

Fridmanova kompanija LetterOne (L1) već poseduje 29 odsto Dia-e, a milijarder bi ostatak hteo da kupi za 0,67 evra po deonici, što je skoro 85 odsto jeftinije u odnosu na cenu po kojoj je platio svoj postojeći udeo, prenosi Novac.hr.

Ali, u međuvremenu je Dia ostao bez članice Uprave, direktor kompanije čak je dvaput smenjivan, predviđanja o zaradi su prepravljana, dividenda je potonula, a zbog duga se srozao na kategoriju “smeća”. Protekle je godine španski Dia izgubio vrtoglavih 90 odsto tržišne vrednosti te je zabeležio 1,4 milijarde evra neto gubitka.

Samo nakon objave ove vesti, deonice španskog lanca skočile su više od 70 odsto. Za pad popularnosti trgovačkog lanca s više od 7.400 dućana širom Španije, Portugala, Brazila i Argentine, krivi se veća rastrošnost potrošača nakon izlaska iz krize. Uz to, Dia se nikad nije prilagodio novim trendovima pa su ga prestigli lanci poput Mercadone i Lidla.

Tags
Back to top button