Vrtoglav rast MOEX-a – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Vrtoglav rast MOEX-a

Indeks moskovske berze (MOEX) u utorak je dostigao novi vrhunac kako globalne cene nafte nastavljaju da rastu. Ruske akcije su takođe u porastu od kada su SAD ukinule sankcije protiv ruskog aluminijumskog giganta Rusala.

Indeks MOEX-a dostigao je dva rekorda u nizu od početka trgovanja ove nedelje. On je u ponedeljak porastao na 2537,47 poena i zatvorio na 2523,52 poena, što je istorijski maksimum za kraj trgovinskog dana. U utorak, indeks je nastavio da raste, dosegnuvši rekordnih 2548,78 poena.

MOEX je glavni ruski indeks na berzi, koji se sastoji od akcija više od 40 velikih ruskih kompanija, uključujuc”i Sberbank, Gazprom, Rosneft, UC Rusal, Novatek i druge “blu-čip” kompanije.

Broj investitora na moskovskoj berzi nedavno je dostigao dva miliona, pri čemu se u 2018. godini trgovanju pridružilo više od 700.000 ljudi. Banke su bile najaktivnije u otvaranju računa za investicije u maloprodaji prošle godine.

Ukupan obim trgovanja na tržištima Moskovske berze porastao je za 1,5 odsto na 58,9 biliona rubalja (skoro 900 milijardi dolara) u januaru 2019. godine, u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Rast indeksa MOEX podržan je rastom cena nafte. U ponedeljak su globalni pokazatelji West Texas Intermediate (VTI) i Brent dostigli najviši nivo cena od novembra prošle godine. U utorak ujutru, cene sirove nafte su se blago povukle. Brent je trgovao po 62,23 dolara za barel, a američka VTI za 54,41 dolara.

Ruska trzista su takođe ojačana nakon što je Vsšington ukinuo sankcije protiv aluminijumskog giganta Rusala i još dve kompanije povezane sa biznismenom Olegom Deripaskom. Kompanije su značajno umanjile vlasništvo Deripaske i prekinule njegovu kontrolu. Sada se Rusal, kao i njegova matična kompanija En + Group, mogu nadati uključivanju u globalni MSCI indeks.

“EN + Group i United Compani RUSAL sada imaju pravo na potencijalno uključivanje u MSCI Equiti Indexes ukoliko ispunjavaju potrebne zahteve prema MSCI Global Investable Market Indexes metodologiji”, navodi se u saopštenju kompanije.

Tags
Back to top button