Societe Generale prodao većinski udeo u Moldaviji mađarskom OTP-u – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Societe Generale prodao većinski udeo u Moldaviji mađarskom OTP-u

Francuska banka Societe Generale saopštila je da je s mađarskim OTP-om dogovorila prodaju moldavske ispostave u sklopu reorganizacije poslovanja koja predviđa njeno povlačenje iz pojedinih delova istočne Evrope.
Francuska banka drži 87,85-postotni udeo u Mobiasbanca Societe Generaleu, četvrtom zajmodavcu u Moldaviji s tržišnim udelom od 13 posto.

U Societe Generaleu nisu objavili vrednost transakcije, navodeći tek da će prodaja smanjiti njihove rezultate u četvrtom tromesečju za 28 miliona evra. Taj je iznos već uključen u jednokratni trošak od 240 miliona evra, što je banka objavila sredinom januara.

Zahvaljujući transakciji stopa adekvatnosti kapitala biće uvećana za jedan postotni bod, poručili su iz francuske banke.

Proteklih je godina Societe Generale već prodao ogranke u Hrvatskoj, Albaniji, Bugarskoj mađarskom OTP-u koji širi poslovanje u istočnoj Evropi. Zahvaljujući tim transakcijama dobit mađarske banke 2017. je prvi put premašila milijardu dolara.

Societe Generale pak namerava da reorganizuje poslovanje kroz povlačenje iz zemalja u kojima se nisu dovoljno razvili i konsolidovati ga na područjima sa snažnom poslovnom bazom. Iz francuske i mađarske banke izjavili su da zaključenje transakcije očekuju u nadolazećim mesecima.

Dve banke su takođe potpisale sporazum o saradnji u pružanju usluga međunarodnim korporativnim klijentima u segmentima upravljanja gotovinom, investicionog bankarstva, strukturnih finansija i transakcija na tržištima kapitala.

Mađarska je već pokrivena sporazumom o suradnji, a uskoro će joj se pridružiti i Bugarska i Hrvatska, saopštili su iz OTP-a.

Albanija, Srbija i Moldavija biće uključene nakon što OTP preuzme poslovanje francuske banke u tim zemljama.

Tags
Back to top button