UniCredit preuzima banku Monte dei Paschi di Siena? – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

UniCredit preuzima banku Monte dei Paschi di Siena?

Italijanska banka Monte dei Paschi di Siena osnovana je 1472. godine i do danas radi, međutim prikazala je loše rezultate na poslednjem stres testu Evropske centralne banke, a oko na nju bacila je UniCredit banka.

Naime, kako piše New York Times, prošlog meseca je Banca Monte dei Paschi di Siena, najstarija i dalje funkcionalna banka na svetu, stekla je još jedno, mada ne baš laskavo priznanje – najslabiji evropski zajmodavac, prenosi Biznis.rs.

Banka je prikazala najgore rezultate u testu svog finansijskog zdravlja od strane evropskih regulatora, poslednjem mračnom poglavlju u dugogodišnjoj sagi o nesrećnim poslovnim ugovorima, finansijskim smicalicama, krivičnim delima, pa čak i jednoj misterioznoj smrti.

Stres test od strane regulatora, koji je pokazao da će teška recesija zasigurno izbrisati kapital banke, primorao je italijansku vladu da se suoči sa neprijatnom istinom: dugovečnost Monte dei Paschi banke iz Sijene od pet i po vekova se bliži kraju. Uz podstreke iz Rima, UniCredit, jedna od najvećih italijanskih banaka, najavila je da pregovara o kupovini Monte dei Paschi pod uslovom da Vlada Italije zadrži sve njene loše kredite.

Monte dei Paschi će verovatno nastaviti da živi kao robna marka u poslovnicama banaka u centralnoj Italiji, a klijenti ne bi trebalo da primete neku razliku, barem ne u početku. Ali banka će prestati da bude samostalna celina i živi podsetnik da su italijanski trgovci tokom renesanse u osnovi izmislili moderno bankarstvo.

Operacijama banke će se upravljati iz sedišta UniCredita u Milanu, a ne iz matične kancelarije Monte dei Paschi u tvrđavi u staroj četvrti Sijene. Titula najstarije banke u funkciji time će preći u Berenberg banku, osnovanu u Hamburgu 1590. godine. Prodaja bi mogla da dovede do čak 5.000 otpuštanja, što je trećina ukupnog broja zaposlenih, prema italijanskim novinskim izveštajima. UniCredit je odbio da komentariše navode o otpuštanjima.

Opstanak banke već godinama je pod sumnjom. Njeni problemi počeli su 2008. godine nakon što je platila više nego što je mogla da priušti kako bi preuzela rivalsku banku i stekla treću poziciju na tadašnjem tržištu, iza banaka Intesa Sanpaolo i UniCredit, podseća NYT.

Tokom 2013. godine, dok je policija istraživala navode da su rukovodioci banaka skrivali rastuće gubitke od regulatora i akcionara, šef komunikacija Monte dei Paschi, David Rosi pronađen je mrtav u uličici ispod prozora svoje kancelarije, a posle je rečeno da je počinio samoubistvo. Članovi njegove porodice, pak, bili su uvereni da je ubijen jer je znao previše, ali policija nikada nije pronašla ubjedljive dokaze o tome.

Tags
Back to top button