Mali razgovarao sa direktorom u EIB-u Mateom Rivelinijem – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Mali razgovarao sa direktorom u EIB-u Mateom Rivelinijem

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa direktorom za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan u Evropskoj investicionoj banci (EIB) Mateom Rivelinijem, sa kojim je razgovarao o tekućim i budućim projektima u Republici Srbiji koji se sprovode uz podršku te finansijske institucije.

Sagovornici su razgovarali o projektima iz oblasti zdravstva, obrazovanja, infrastrukture i ekologije koji su u toku, a koji će, kako su se složili, umnogome doprineti poboljšanju kvaliteta života ljudi u Srbiji.

Na sastanku je bilo reči napre o projektima poput Kliničkog centra A i Kliničkog centra B, koji podrazumeva modernizaciju, unapređenje i proširenje, odnosno dogradnju bolnica u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevacu, kao i o podršci za opštinsku i regionalnu infrastrukturu.

Mali i Rivelini su razgovarali i o projektu modernizacije škola, za koji je ministar istakao da je veoma bitan za Vladu Republike Srbije, jer je jedan od njenih prioriteta bolje i kvalitetnije obrazovanje za mlade. Osim toga, tema sastanka je bio i projekat istraživanje i razvoj u javnom sektoru.

Posebno su istaknuta i dva nova projekta koji će se raditi uz podršku EIB-a, a koji se odnose na finansiranje izgradnje autoputa Niš-Pločnik-Merdare I faza (Niš-Pločnik) u iznosu od 100 miliona evra i projekat rekonstrukcije i izgradnje lokalne infrastrukture u područjima na migrantskoj ruti u iznosu od 40 miliona evra, koji će sprovoditi Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.

Sagovornici su se saglasili da će redovno održavati sastanke, kako bi mogli da prate dinamiku sprovođenja aktuelnih projekata.

Vrednost ukupno potpisanih i ratifikovanih sporazuma sa EIB-om od 2001. godine iznosi 3,2 milijarde evra.

Tags
Back to top button