Aerodrom “Nikola Tesla” usamljeni dobitnik – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Aerodrom “Nikola Tesla” usamljeni dobitnik

Slab promet i znatan pad BELEX indeksa, kao i vrednosti običnih akcija Komercijalne banke obeležili su prvi trgovački dan u nedelji na Beogradskoj berzi.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 8,5 miliona dinara (oko 72 hiljade evra).

Indeks BELEX15 se stropoštao za 2,0 procenta na 700,38 poena, a BELEXlajn je potonuo za 1,0 posto na 1.522,75 poena.

U fokusu investitora je bila Naftna industrija Srbije, koja je ostvarila promet od 2,8 miliona dinara po prosečnoj ceni od 681dinar, što je za 0,3 odsto niže nego u petak.

Proizvođač preparata za zaštitu i prehranu bilja, Galenika Fitofarmacije, zabeležio je trgovanje u vrednosti 2,0 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 2.700 dinara, dok je Aerodrom “Nikola Tesla” bio usamljeni dobitnik dana, s rastom cene od 0,1 odsto na 1.100 dinara, uz realizaciju od gotovo 1,8 miliona dinara.

Obične akcije Komercijalne banke su registrovale pad od čak 8,1 posto na 2.252 dinara, a isprometovane su za 0,8 miliona dinara.

Ministarstvo finansija Srbije bi u sredu trebalo da potpiše ugovor sa međunarodnom kompanijom “Lazard”, koja će biti savetnik za izbor strateškog partnera za Komercijalnu banku, saznaje Tanjug.

I ministar finansija Siniša Mali je najavio da će tokom ove nedelje biti potpisan sporazum sa savetnikom koji će pomoći da se sagledaju strateške opcije, šta i kako raditi sa Komercijalnom bankom u budućnosti.

Među gubitnicima na Berzi juče se našao i Impol Seval iz Sevojna, s padom cene od skoro 3,0 procenta na 3.008 dinara, uz neveliko trgovanje.

Saobraćajno, turističko i uslužno preduzeće “Vršac” je zabeležilo na MTP tržištu promet od 0,7 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 5.700 dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija učestvovali s udelom od 25,93 odsto, pri čemu u kupovini sa 31,38 procenata, a u prodaji sa 20,48 posto.

Juče nije trgovano državnim dužničkim hartijama na Berzi.

Tags
Back to top button