Tramp: SAD su najjača ekonomija – Bankar.rs
SVE VESTI

Tramp: SAD su najjača ekonomija

Broj novih radnih mesta u SAD u janaru premašio je sva očekivanja sa dodatkom od 340.000 radnih mesta, dok je očekivani broj bio 165.000.

Prema izveštaju, stopa nezaposlenosti u januaru povećala se na 4 odsto sa 3,9 odsto, dok je rast plata pao na 3,2 odsto, sa 3,3 odsto koliko je iznosio u decembru.

Američko ministarstvo rada saopštilo je da je u januaru došlo do povećanja broja radnih mesta u brojnim sektorima, uključujući ugostiteljstvo, građevinarstvo, zdravstvenu zaštitu, prijevoz i skladištenje.

Ministarstvo konstatuje da je ono ostalo otvoreno tokom “zatvaranja” vlade, bez ometanja u prikupljanju podataka, prenosi B92.

Veliko pitanje za investitore je da li će neočekivani porast američkih radnih mesta dati kreatorima politike u Federalnim rezervama razlog za promišljanje.

Predsednik FED-a Džerom Pauel iznenadio je u sredu tržište sa opreznijom porukom, ukazujući da centralna banka ne žuri da dodatno podigne kamatne stope i naglasi veće rizike za ekonomske izglede.

Američki predsednik Donald Tramp optimističan je u pogledu ekonomskih izgleda nakon snažnih brojki povećanja broja radnih mesta.

On je na svom zvaničnom nalogu na Tviteru napisao da je ovo najbolji januar za industrijski indeks Dau Džouns u poslednjih 30 godina i dodao da SAD imaju najjaču ekonomiju na svetu.

Naime, industrijski indeks Dau Džouns njujorške berze skočio danas za 0,3 odsto na 25.076.

Tags
Back to top button