Ruf: Srbija postala bolje mesto za poslovanje, problematično pravosuđe – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Ruf: Srbija postala bolje mesto za poslovanje, problematično pravosuđe

Srbija je postala bolje mesto za poslovanje, izjavio je danas šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf i istakao da bi se u narednom periodu trebalo fokusirati na reforme u pravosuđu kako bi sudski sistem bio efikasniji za privrednike.

Ruf je izjavio na predstavljanju 11. izdanja Sive knjige 2019 da se u Srbiji vide dobri rezultati i da postoji rast privrede i investicija, zaposlenosti itd.

“Srbija je dokaz koliko je bitno da se uspostavi markoekonomska stabilnost. Sada smo u dobroj situaciji što se tiče toga, ali smo u prethodne tri godine bili najviše fokusirani na strukturne reforme, pošto je markoekonomska stabilnost samo jedan deo priče”, naveo je Ruf.

Istakao je da je promenjena uloga države koja je ranije predstavljala teret za privredu, dok sada pomaže njenom razvoju, a što je učinjeno kroz smanjenje učešća javnog sektora u zapošljavanju u odnosu na privredu.

“U Srbija je dosta urađeno, ali je još na početku i dosta treba tek da se uradi, što se vidi i po preporukama iz Sive knjige. Kada se Srbija pridruži EU možemo da imamo i mnogo veći rast i uspeh” , naveo je Ruf.

On je istakao da treba ubrzati reforme u pravosuđu pošto su mnoge ankete privrednika pokazale da oni traže unapređenje u toj oblasti, prenosi Tanjug.

“To je oblast koja je prilično problematična – sudski sistem, sprovođenje ugovora, pravovremenost, veća predvidivosti, troškovi sudskih postupaka i slično”.

Ruf je kazao da u MMF-u nisu stručnjaci za pravo, ali da vide da pravosudni sistem predstavlja problem za efikasnije poslovanje i da ta oblast treba da požuri i sustigne ostvareni napredak u drugim oblastima.

Naveo je da je po njemu, takođe, ključna preporuka, da se poradi na politici u okviru prvog poglavlja što se odnosi na umanjenje poreskog optrećenja za angažovanje radne snage, a posebno za niže nivoe obrazovanja i stručnosti.

On je kazao i da je MMF bio angažovan i na važnoj oblasti restruktiriranju javnih preduzeća i privatizaciji.

“Ovo je moja poslednja poseta posle 3,5 godine na čelu misije MMF-a”, kazao je Ruf i dodao da je tužan što napušta tu poziciju.

Naveo je da je izuzetno uživao tokom mandata pošto je bio deo priče o uspehu koji je ostvaren u Srbiji.

“Imamo odličnu saradnju sa ljudima iz vlade. Isto sam srećan što je situacija mnogo bolja nego kada sam počeo. MMF će nastaviti da podržava Srbiju i obezbediće podršku koliko god ona da bude potrebna”, poručio je Ruf.

Tags
Back to top button