Stupio na snagu sporazum o slobodnoj trgovini EU i Japana – Bankar.rs
SVE VESTI

Stupio na snagu sporazum o slobodnoj trgovini EU i Japana

Sporazum o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Japana stupio je danas na snagu, čime će se podstaći trgovinska razmena između dve ekonomske sile.

Tekst sporazuma o kome se pregovaralo od 2013. godine obuhvata više od 630 miliona ljudi i gotovo trećinu svetskog bruto proizvoda, piše Beta.

Sporazum pokriva gotovo celokupnu trgovinsku razmenu između evropskog prostora i Tokija, a prema EU od toga će posebne koristi imati evropska poljoprivreda. On će imati veliki uticaj na japanski izvoz automobila u Evropu i na izvoz poljoprivrednih proizvoda za EU.

“Evropa i Japan šalju poruku svetu o budućnosti otvorene i ravnopravne trgovine”, rekao je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u trenutku kada se multilateralizam sve više dovodi u pitanje od strane SAD.

Postepeno će 85 odsto prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda EU kao što je vino moći da uđe u Japan bez carina. Pirinač, vrlo simboličan proizvod za Japance je isključen iz sporazuma.

Tokio se takođe obavezao da prizna više od 200 naznaka geografskog porekla kao što je sir Rokfor, tirolska slanina, ili poljska votka. Pregovori su bili posebno složeni oko mlečnih proizvoda ali se prema dogovoru ukidaju vrlo visoke carine na više sireva, uz prelazni period koji bi mogao da ide do 15 godina.

Japanci sa svoje strane dobijaju slobodan pristup evropskom tržištu za svoju industriju automobila, ali posle isteka prelaznog perioda od sedam godina.

Sporazum takođe ima poglavlje o održivom razvoju i izričito pominjanje Pariskog sporazuma o klimi iz 2015. godine, prenosi Beta.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini rekla je danas da obe strane imaju nešto da slave, današnjim stupanjem na snagu najveće oblasti slobodne trgovine ikada.

Japanski minsitar trgovine Hirošige Seko pozdravio je sporazum i rekao da je značajan posebno zbog zabrinutosti oko rastućeg protekcionizma u trgovini.

Tags
Back to top button