Podaci alarmantni – motori evrozone tonu – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Podaci alarmantni – motori evrozone tonu

Novi indeks menadžera nabavke (PMI), koji odražava stanje zdravlja ekonomije, pokazuje recesione tendencije u nekoliko evropskih zemalja.

PMI indeks pokazuje i da je rast proizvodnje u evrozoni u januaru usporio, ali nije u padu. Glavni indeks, koji prikazuje proizvodnju, porudžbine i poslove, bio je 50,5, u odnosu na 51,4 u decembru, piše B92.

Treba napomenuti da svaka vrednost PMI indeksa ispod 50 predstavlja signal za uzbunu, a iznad pedeset je signal rasta.

Kris Vilijamson, glavni ekonomista IHS Markita, kaže da najnoviji PMI indeks za evrozonu sugeriše da je proizvodni sektor u recesiji i da se čini da će to biti opterećenje za ekonomiju u prvom kvartalu.

“Neki privremeni faktori su vidljivi, uključujući i auto-industriju koja se bori da povrati zamah nakon novih propisa o emisiji štetnih gasova i protesta “žutih prsluka” koji su uticali da potražnja u Francuskoj opadne. Međutim, čini se da je veći problem prisutnost dublje ukorenjenog stanja nesigurnosti, koje odražava široko rasprostranjenu zabrinutost zbog efekta političke neizvesnosti i štete za izvoz zbog jačanja trgovinskog protekcionizma”, kaže Vilijamson.

Po PMI indeksu po evropskim zemljama za januar primetno je katastrofalno potonuće proizvodnog sektora, pa i ekonomskog zdravlja Nemačke i Italije. PMI za Holandiju je 55,1, za Grčku 53,7, za Veliku Britaniju 52,8, za Austriju 52,7, za Irsku 52,6, za Španiju 52,4, za Francusku 51,2, za Nemačku 49,7, za Italiju 47,8.

Britanski mediji komentarišu da je, prema ovim podacima, “jasan rizik od recesije” za britansku proizvodnju. Naime, glavni indeks pao je na 52,8 sa 54,2 u decembru, što je znatno ispod očekivanja od 53,5. “Mi možemo zaključiti da ni ostale navedene zemlje nisu baš u sjajnoj situaciji, ako je suditi po PMI indeksu”, prenosi B92.

Kineski mediji objavili su neočekivane podatke o proizvodnji, koji pokazuju usporavanje druge najveće svetske ekonomije. Naime, PMI indeks za kinesku proizvodnju u januaru je pao na 48,3, sa 49,7 koliko je iznosio u decembru, što je čini najnižom vrednošću u poslednje tri godine, a slabije je i od predviđanja ekonomista od 49,5. Treba napomenuti da svaka vrednost PMI indeksa ispod 50 predstavlja signal za uzbunu, a iznad pedeset je signal rasta.

Podsetimo, prema podacima objavljenim u četvrtak, italijanska ekonomija pala je 0, 2 odsto u poslednjem kvartalu 2018. godine, a to, posle pada od 0,1 odsto u prethodnom, trećem kvartalu, znači ulazak u recesiju.

Tags
Back to top button