Nagrada Reformator godine direktoru katastra Borku Draškoviću – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Nagrada Reformator godine direktoru katastra Borku Draškoviću

Upravni odbor NALED-a dodelio je priznanje Reformator godine direktoru Republičkog geodetskog zavoda Borku Draškoviću za uspešno sprovedenu reformu upisa prava u katastar nepokretnosti i uspostavljanje elektronske jednošalterske procedure – eŠalter.

Od sredine prošle godine građani i privreda dokumentaciju za upis i poreske prijave mogu da dostave katastru i poreskim organima preko javnih beležnika. Šest odlazaka na šaltere zamenjeno je jednom posetom notaru i za prvih šest meseci elektronski je podneto više od 130.000 zahteva za upis što je 40% svih postupaka pred katastrom dok je vreme rešavanja skraćeno sa 25 na pet dana.

“Sistem eŠalter, koji su Ministarstvo građevinarstva i RGZ razvili omogućava lakši, efikasniji i sigurniji postupak upisa i uspostavljanje tačne i potpune evidencije o nepokretnostima u Srbiji. Iako je javna uprava često izložena kritici, nagradom Reformator godine želimo da istaknemo uspešne reforme i ljude koji su ih predvodili, kao model koji bi trebalo da slede i drugi predstavnici državne i lokalne administracije”, izjavila je potpredsednica Upravnog odbora NALED-a Dragana Čukić na XI godišnjoj konferenciji o ekonomskim reformama.

Prema oceni direktora katastra, ovo je tek početak reforme i radiće se na povezivanju registra nepokretnosti sa bazama drugih institucija i daljem pojednostavljenju procedure.

„Uskoro ćemo uz podršku NALED-a i britanske vlade uspostaviti i jedinstvenu veb stranicu za građane, privredu i nadležne organe na kojoj će na jednostavan način moći da se informišu o svim aspektima upisa kroz video uputstva i vodič, kao i rad kontakt centra“, rekao je Drašković po dobijanju priznanja.

Tags
Back to top button