Rast industrijske proizvodnje u Srbiji za 1,3 odsto u 2018. – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Rast industrijske proizvodnje u Srbiji za 1,3 odsto u 2018.

Industrijska proizvodnja u Srbiji je u 2018. godini porasla za 1,3 odsto u odnosu na 2017. godinu, a prerađivačka za 1,9 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Sektor snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabeležio je rast od 1,2 odsto, a sektor rudarstva pad od 4,8 odsto.

Industrijska proizvodnja je u decembru 2018. godine, u odnosu na decembar 2017. godine, pala za 6,3 odsto, pri čemu je prerađivačka pala za 5,8 odsto, sektor snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija za 7,4 odsto, a sektor rudarstva za 8,2 odsto.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u decembru imali su proizvodnja prehrambenih proizvoda, proizvodnja električne energije, proizvodnja motornih vozila i prikolica, proizvodnja metalnih proizvoda, osim mašina, i proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za decembar pokazuje da je ukupna industrija zabeležila pad od 4,4 odsto, a prerađivačka pad od 3,4 odsto u odnosu na prosek 2017. godine.

Prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska proizvodnja u decembru je u odnosu na novembar bila manja za 4,4 odsto, a prerađivačka za 4,7 odsto.

Međugodišnji pad proizvodnje su u decembru zabeležili sektori energije (pad od 3,8 odsto), sektor netrajnih proizvoda za široku potrošnju (5,4%), kapitalnih proizvoda (8,3%), intermedijarnih proizvoda, osim energije (8,9%) i trajnih proizvoda za široku potrošnju (11,3%).

Obim industrijske proizvodnje u decembru 2018. godine, u odnosu na isti mesec prošle godine, zabeležio je rast kod osam oblasti, čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje 22 odsto, a pad kod 21 oblasti, sa učešćem u strukturi industrijske proizvodnje od 78 odsto.

Tags
Back to top button