Tri banke u Emiratima spajanjem stvaraju regionalnog diva – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Tri banke u Emiratima spajanjem stvaraju regionalnog diva

Abu Dhabi Commercial Bank (ADCB), Union National Bank (UNB) i Bank Al Hilal najavili su veliki sporazum o spajanju u tri smera kojim će se stvoriti peti najveći zajmodavac na Bliskom istoku i u Severnoj Africi s kombinovanom imovinom od 114 milijardi dolara.

Sporazum, potvrđen juče na kraju trgovine, označava drugu bankarsku vezu u Abu Dhabiju poslednjih godina i sledi talas konsolidacionih napora u tom sektoru.

Očekuje se da će nova bankarska grupa imati oko milion korisnika, sa značajnim udelom na tržištu UAE: 15 posto udela u ukupnoj aktivi, 21 posto udela u kreditima građanima i 16 posto depozita, prenosi SEEbiz.

Transakcija, koju su jednoglasno preporučili deoničari u odborima ADCB i UNB, podleže regulatornim i deoničarskim odobrenjima koja se traže u narednim nedeljama, navodi se u saopštenju. Sporazum čini ADCB trećom najvećom bankom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, nakon First Abu Dhabi Bank and Emirates NBD.

Sve tri banke imaju jednog zajedničkog većinskog deoničara, Investicionko veće Abu Dhabija (ADIC) – koje poseduje više od 60 posto ADCB-a i 50 posto UNB-a. Ima 100 posto udela u Bank Al Hilal, čije deonice nisu listirane na berzi.

ADIC je deo Mubadale, investicinog segmenta vlade Abu Dhabija, koja ima imovinu vrednu više od 225 milijardi dolara. Tako će preko ADIC-a, vlada Abu Dhabija kontrolisati 60,2 posto kombinovane banke.

Tags
Back to top button