Guverner Centralne banke Engleske smatra da bi digitalna valuta mogla zameniti dolar kao globalnu valutu – Bankar.rs
FOREXINTERVJUIKRIPTOVALUTESVE VESTI

Guverner Centralne banke Engleske smatra da bi digitalna valuta mogla zameniti dolar kao globalnu valutu

Digitalna valuta koju podržava centralna banka mogla bi zameniti dolar kao globalnu valutu zaštite, rekao je guverner centralne Banke Engleske, Mark Karni.

Govoreći na Simpozijumu ekonomske politike u Džekson Holu, Vajoming, Karni je u petak razgovarao o potrebi novog međunarodnog monetarnog i finansijskog sistema (MMFS), napominjući da je američki dolar tokom proteklog veka igrao dominantnu ulogu u svetskom poretku, nedavni događaji poput povećane globalizacije i trgovinskih sporova mogu imati jači uticaj na nacionalne ekonomije u sadašnjem trenutku nego što su imali u prošlosti.

Karni je istakao upotrebu dolara u međunarodnoj emisiji hartija od vrednosti, njegovu upotrebu kao primarnu valutu za poravnanje za međunarodno trgovanje i činjenicu da kompanije koriste dolar kao primere svoje dominacije. Međutim „kretanja u američkoj ekonomiji, utičući na kurs dolara, mogu imati velike efekte na ostatak sveta“.

Karni je predložio nekoliko mogućih zamena za dolar, uključujući kineski renminbi, i najvažnije, digitalnu valutu koju podržava međunarodna koalicija centralnih banaka.

„Otvoreno je pitanje da li bi takvu novu sintetičku hegemonsku valutu (SHC) najbolje mogao da pruži javni sektor, možda kroz mrežu digitalnih valuta centralne banke“, rekao je Karni.

“SHC bi mogao umanjiti dominantni uticaj američkog dolara na globalnu trgovinu,” rekao je Karni.

Tehnologija može da poremeti trenutne mrežne efekte koji štite dolar, objasnio je, napominjući da se sve veći broj transakcija dešava putem interneta i koristi se elektronsko plaćanje a ne gotovina.

Iako nije izričito naveo kriptovalute, primetio je da „relativno visoki troškovi domaćeg i prekograničnog elektronskog plaćanja podstiču inovaciju, s tim da novi učesnici primenjuju nove tehnologije kako bi ponudili niže cene, pogodnije usluge plaćanja maloprodaji.“

Jedan od primera je predložen od strane Fejsbukovog kripto-projekta Libra, primetio je Karni. Gigant društvenih medija predložio je Libru kao platnu infrastrukturu i stabilcoin koji je podržan od strane nacionalnih valuta.

Da bi uspela, Libra mora da se pozabavi regulatornim pitanjima, rekao je Karni.

„Banka Engleske i drugi regulatori bili su jasni da za razliku od socijalnih medija, za koje se standardi i propisi tek razvijaju nakon što su tehnologije osvojile milijarde korisnika, uslovi angažovanja bilo kog novog sistematskog privatnog platnog sistema moraju biti na snazi pre bilo kakvog lansiranja”.

Iako digitalna valuta još uvek nije spremna da zameni dolar kao globalnu valutu, „koncept je intrigantan“, rekao je Karni.

Izvor: coindesk.com

Tags
Back to top button