Skok Srbije za 11 mesta – Hrvatska iza nas, Makedonija lider regiona – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Skok Srbije za 11 mesta – Hrvatska iza nas, Makedonija lider regiona

Srbija je napredovala po indeksu ekonomskih sloboda na listi “Heritidž fondacije” za 2019. godinu, zauzevši 69. mesto među 180 rangiranih zemalja. To je za 11 pozicija bolje u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupan skor Srbije, kako se navodi na sajtu Fondacije, povećan je za 1,4 poena na 63,9 poena, što je svrstava u kategoriju ekonomski “umereno slobodnih zemalja”.

Srbija je, kako piše, ostvarila veliko poboljšanje u oblasti fiskalnog zdravlja, pri čemu su veće ocene na planu poslovnih sloboda i državne potrošnje nadmašile smanjenje skora u oblasti trgovinskih sloboda i efikasnosti pravosuđa.

U kvalitativnoj analizi Indeksa se navodi da, uz snažan ekonomski rast i značajnu fiskalnu konsolidaciju, vlada u Beogradu planira dalje postepene reforme za unapredjenje poslovnog ambijenta, ali da će “napredak u reformisanju javne uprave i privatizaciji državnih kompanija u sektorima električne energije, komunikacija i prirodnog gasa, ipak biti nešto sporiji”.

Takođe je ocenjeno da su neophodne dublje institucionalne reforme za modernizaciju poreske administracije, smanjenje korupcije i jačanje pravosudnog sistema.

Od zemalja regiona, slabije rangirane od Srbije su Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Crna Gora, koje su zauzele 83., 86. i 92. mesto respektivno, a bolje rangirane su Slovenija (58.), Albanija (52.), Bugarska (37.) i Makedonija (33.).

Među 44 zemlje evropskog regiona, Srbiji je pripalo 34. mesto, a njena ukupna ocena je ispod regionalnog proseka, ali iznad svetskog proseka.

Najbolje rangirane zemlje u ovogodišnjem izdanju indeksa ekonomskih sloboda su: Hong Kong, Singapur, Novi Zeland, Švajcarska i Australija, a najgore ocene imaju: Zimbabve, Republika Kongo, Eritreja, Kuba, Venecuela i Severna Koreja.

Tags
Back to top button