Češke poreske vlasti isključile Huawei iz javnog nadmetanja – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Češke poreske vlasti isključile Huawei iz javnog nadmetanja

Češke poreske vlasti isključile su kineskog proizvođača telekomunikacione opreme Huawei iz javnog nadmetanja za uspostavljanje portala za poreske prijave nakon upozorenja agencije za kibernetičku sigunost o mogućim rizicima, izvestio je list Mlada Fronta Dnes.

Uprava za opšte finansijske poslove pri ministarstvu finansija raspisala je nadmetanje za uspostavljanje portala za poreske prijave. Posao je vredan 500 miliona čeških kruna (22 miliona dolara).

Nakon upozorenja državne agencije za kibernetičku sigurnost da bi dodela posla Huaweiju mogla predstavljati sigurnosnu pretnju, uprava je odlučila izmeniti uslove nadmetanja, označivši portal kao ključnu državnu infrastrukturu.

Huawei se u poslednje vreme našao pod lupom bezbednosnih agencija u mnogim zemljama zbog veza s kineskom vladom i tvrdnji da bi Peking mogao upotrebiti njegovu tehnologiju za špijunažu. U Huaweiju opovrgavaju takve tvrdnje.

Bude li potvrđen izveštaj Mlade Fronte Dnes o isključenju kineske kompanije iz javnog nadmetanjatječaja, biće to prvi takav slučaj u istoriji Češke, primjećuje Reuters.

Tags
Back to top button