Počeli zvanični razgovori misije Međunarodnog monetarnog fonda sa delegacijom Srbije – Bankar.rs
NBSSVE VESTI

Počeli zvanični razgovori misije Međunarodnog monetarnog fonda sa delegacijom Srbije

Plenarnim sastankom, koji je održan danas u Narodnoj banci Srbije, započeli su zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda.

Delegaciju Republike Srbije predvodi guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu. U razgovorima su učestvovali i predstavnici ministarstava finansija i privrede.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi Džejms Rouf boravi u Beogradu od 28. januara do 5. februara 2019.

“Tokom posete misije, biće razmatrano sprovođenje programa makroekonomskih i strukturnih reformi koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politika. Instrument je odobren Srbiji u julu 2018, savetodavnog je karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava. Program ima za cilj povećanje nivoa investicija, dalji rast zaposlenosti u privatnom sektoru, smanjenje sive ekonomije i ubrzanje reformi. Tokom posete misije razgovaraće se i o izgledima i projekcijama za period 2019 – 2020. godine”, naveli su u NBS.

Istovremeno, kažu, biće najavljene teme za konsultacije po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda, koje će za Republiku Srbiju biti obavljene tokom tekuće godine.

Redovne konsultacije obavljaju se sa svim zemljama članicama u okviru sprovođenja nadzorne funkcije Međunarodnog monetarnog fonda. U okviru konsultacija, članovi misije analiziraće celokupna privredna kretanja u Republici Srbiji, kao i ekonomske politike i mere. Prethodne konsultacije po članu IV Statuta MMF-a s Republikom Srbijom obavljene su krajem avgusta 2017.

Tags
Back to top button