Nemci se nevoljno odriču novčanica od 500 evra – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

Nemci se nevoljno odriču novčanica od 500 evra

Dok Evropska centralna banka ulazi u zadnju fazu povlačenja novčanice od 500 evra, malo ko će žaliti za banknotom koja se retko viđala u svakodnevnom životu, ali su je zato obožavali kriminalci.
Osim možda u Nemačkoj, zemlji koja obožava gotovinu.

Centralne banke 17 od 19 zemalja eurozone od ponedjeljka prestaju izdavati vredne ljubičaste novčanice. Samo su nemačke i austrijske centralne banke dobile izuzeće do 26. aprila kako bi “osigurale bezbolnu tranziciju”, kaže se u saopštenju ECB, prenosi SEEbiz.

Medicinski tehničar Rolf iz nemačkog Marburga kaže da mu je “teško prihvatiti” povlačenje najveće novčanice. Taj je 61-godišnjak svoj automobil platio novčanicama od 500 evra.

“To što mi je draže koristiti gotovinu kad su velike uplate u pitanju, ne znači da radim nešto mutno”, kazao je Rolf, ne želeći da otkrije prezime.

Odluka ECB da prestane da štampa tu novčanicu znači da će ih sve manje i manje biti u opticaju jer će ih komercijalne banke vraćati svojim centralnim bankama, a one ih menjati novčanicama manje nominalne vrednosti.

Oni koji su svoje dušeke napunili petstoticama ne moraju brinuti, jer su one i dalje zakonito sredstvo plaćanja.

“One se mogu i dalje koristiti, može se štedeti u njima, jer će zadržati svoju vrednost”, rekla je portparol ECB Eva Taylor.

Samo 2,3 posto novčanica u opticaju u eurozoni prošlog meseca bile su petstotice. Ali su zato “binladenice”, kako su ih katkad zvali, prednjačile u pranju novca, izbegavanju oporezivanja i finansiranju terorizma.

Milion evra u novčanicama po 500 teži samo 2,2 kilograma i lagano stane u torbu za laptop. Isti iznos u ‘stotkama’ težio bi šest puta više i zahtevao putni kovčeg.

Kritičari kažu da će povlačenje petstotice bankama otežati i poskupeti fizičko čuvanje velike količine novca.

Kada se stvarao evro, Nemačka je želela novčanicu od 500 evra kao najbliži ekvivalent voljenoj novčanici od hiljadu maraka. Ali čak i u najjačoj evropskoj privredi, gde se privatnost poštuje a gotovina caruje, petstotica nije češće korišćena nego u drugim zemljama.

Ni u Nemačkoj neće svima nedostajati.

“Malo je prevelika za novčanik i teško je se rešiti. U prodavnicama je neće uzeti. Ne treba mi”, kaže Suzanne Spenner, pedesetogodišnjakinja iz Frankfurta.

Prema podacima Bundesbanke, više od 60 posto Nemaca najmanje je jednom kupovalo novčanicama od 500 evra.

Lucia Bassing, vlasnica prodavnice kreveta i dušeka u Frankfurtu, kaže da nije neobično da kupci plaćaju tim novčanicama iako je kartični promet u porastu.

“Ja ih lično ne volim imati sa sobom i neće mi nedostajati”, rekla je i dodala uz osmeh: “Ali uvek sam sretna primiti ih”.

Tags
Back to top button