U štrajku 25.000 zaposlenih u javnom sektoru na KiM – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

U štrajku 25.000 zaposlenih u javnom sektoru na KiM

Zaposleni u javnom sektoru na Kosovu, njih oko 25.000, danas stupaju u štrajk. Oni traže veće plate, čime će se pridružiti štrajkačima zaposlenim u prosveti i zdravstvu, prenose prištinski mediji.

Naime, zaposleni u kosovskom javnom sektoru procenjuju da nisu tretirani ravnopravno u nacrtu zakona o platama, te zahtevaju izjednačavanje.

Murselj Zimberi iz Sindikata javnih službenika izjavio je da će danas početi štrajk ukoliko zaposleni u javnom sektoru ne budu dobili pisanu odluku Vlade o ispunjavanju svojih zahteva.

“Sve opštine su kategorične da ćemo ući u štrajk. Ako naši zahtevi za izjednačavanje plata ne budu ispunjeni, onda smo prisiljeni da štrajkujemo. Mi kao sindikat ih ne možemo sprečiti”, izjavio je Zimberi, a prenosi “Gazeta ekspres”.

Štrajku će se pridružiti i radnici u javnoj administraciji, a to je saopštio predsednik Sindikata javne administracije Ndue Kaljaj.

Oko 500.000 učenika i studenata na Kosovu nije išlo na nastavu 24. januara, jer je štrajk prosvetara, koji traže za 30 odsto veće plate, ušao u drugu nedelju, preneo je Rojters.

Lekari i rudari su takođe stupili u štrajk, tražeći povećanje plata, a štrajkom su zapretili i drugi zaposleni u javnom sektoru, nakon što je predložen zakon kojim bi se povećale plate zaposlenima u vladinim službama.

Prošlogodišnje veliko povećanje plate premijeru Ramušu Haradinaju, sa 1.443 na 2.950 evra, takođe je razgnevilo neke zaposlene u javnom sektoru, napominje Rojters.

Predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda na Kosovu Rud Vermelen kaže da bi povećanje plata od 30 odsto bilo preveliki teret za ekonomiju, za koju MMF očekuje da će ove godine ostvariti rast od 4,2 odsto, u poređenju sa rastom od četiri odsto 2018, preneo je Tanjug.

Rojters ocenjuje da veći privredni rast ne bi povećao životni standard kosovskih građana i napominje da zbog korupcije i političke nestabilnosti većina stranih investitora zazire od Kosova otkako je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine.

Tags
Back to top button