SAD ukinule sankcije, buknule akcije kompanija ruskog tajkuna – Bankar.rs
FOREXSVE VESTI

SAD ukinule sankcije, buknule akcije kompanija ruskog tajkuna

Akcije ruskog aluminijumskog giganta Rusala porasle su skoro osam odsto na hongkonškoj berzi, nakon što su SAD formalno ukinule sankcije protiv te kompanije.

Sankcije su ukinute i za još dve kompanije povezane s ruskim biznismenom Olegom Deripaskom.

Trampova administracija je kasno u nedelju ukinula kaznene mere protiv drugog najvećeg proizvođača aluminijuma u ​​svetu, Rusala, njegovog matičnog preduzeća, En + Group Plc i energetske kompanije EuroSibEnergo (ESE). Te tri firme su od aprila prošle godine pogođene sankcijama, pored mnogih ruskih biznismena i zvaničnika.

U saopštenju za medije, američko ministarstvo finansija objavilo je da su tri kompanije uspele da ispune neophodne uslove za smanjenje “direktnog i indirektnog vlasničkog udela” i prekidanje kontrole ruskog aluminijumskog i energetskog tajkuna Olega Deripaske. Međutim, sankcije protiv biznismena ostaju na snazi.

Nakon što je Deripaska znatno smanjio svoj udeo u kompanijama, Trapova administracija je objavila svoje planove da odustane od mera u decembru. Ruski biznismen sada poseduje manje od 45 odsto u EN + od ranijeg udela od oko 70 odsto.

Evropski izaslanici u SAD ranije su podržavali planove Vašingtona da ukinu sankcije protiv tri ruske kompanije, rekavši da će to spasiti hiljade radnih mesta i sprečiti “ozbiljnu štetu evropskoj aluminijskoj industriji”.

Tags
Back to top button