Kako prepoznati falsifikovanu novčanicu – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

Kako prepoznati falsifikovanu novčanicu

Miroslav Jeremić iz Narodne banke Srbije objasnio je u gostovanju na RTS-u kako se prepoznaju falsifikovane novčanice. Dao je i savete kako da se zaštiti prilikom kupovine evra u menjačnicama i bankama.

Direktor Odeljenja za nacionalne centre za borbu protiv falsifikovanja i za analizu novčanica i kovanog novca NBS Miroslav Jeremić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da se i u Srbiji pojavljuju falsifikovane novčanice – dinari, evri, ali i američki dolari.

Pokazujući primerke falsifikovane novčanice od 500 evra i originalne, Jeremić je rekao da se one razlikuju po vodenom žigu.

Kod originalnih novčanica, kada se okrenu ka svetlu, vodeni žig se vidi jasnije.

Razlika je i u štampi. Originalne novčanice su hrapavije zbog duboke štampe, dok su falsifikovane ili glatke, ili u manjoj meri hrapave.

Kada je reč o dinarima, najviše se falsifikuju apoeni od 500, 1000 i 2000 dinara.

“Glavni problem kod falsifikata je što građani ne proveravaju izgled novčanice. Izgled originalne novčanice zainteresovani mogu da vide na sajtu NBS, tamo su prikazani svi apoeni dinara i njihovi zaštitni elementi, pa se mogu informisati”, rekao je Jeremić.

Falsifikovani dinari prepoznaju se isto kao i evri. Građani treba da obrate pažnju i na optički varijabilnu boju kod krupnijih apoena. Ako se menja boja, onda je to original.

Tags
Back to top button