Poletaev demantuje: Prodaćemo Agrokor, ali ne sada – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Poletaev demantuje: Prodaćemo Agrokor, ali ne sada

Sberbank, tačnije njen glavni čovek za Agrokor Maksim Poletaev, ekspresno je demantovao informaciju da Rusi nameravaju da prodaju svoj udeo u koncernu do kraja juna.

Naime, ruska agencija RIA prenela je komentar potpredsednika ruske državne banke Aleksandra Vediakina o tome da se planira brza prodaja 39 posto Agrokora, koji je dao odgovarajući na pitanja novinara na svetskom trgovinskom forumu u Davosu. Poletaev za Bloomberg odmah demantuje svog kolegu pojašnjavajući da je plan Sberbanka uvek bio izaći iz vlasničke strukture Agrokora, ali ne odmah.

“Nikad nismo krili da je naš plan da prodamo svoj udeo, ali otvoreno je pitanje kada i po kojoj ceni i ko će nam u toj transakciji biti partner”, pojasnio je Poletaev.

Ovo je drugi put da se iz Sberbanka šalju poruke koncernu koje se mogu dvostruko interpretirati. Naime sam se Poletaev nedavno pohvalio da Sberbank dobija ponude za otkup udela što je deo medija takođe protumačio kao najavu brzog izlaska iz Agrokora.

Prema informacijama koje se mogu dobiti iz same ruske banke jasno je da Rusi planiraju čekati na ponudu koja će namiriti veći deo duga koji su naplatili deonicama koncerna. Sberbank je, radi podsećanja, Agrokoru u nekoliko navrata odobrio ukupno 1,1 milijardu evra kredita. Iako su otpisali pola duga nadaju se što boljoj ponudi i spremni su na nju čekati.

Prodaja bi u ovom trenutku bila loš finansijski potez s obzirom da Agrokor nije završio implementaciju nagodbe, ali ni refinansiranje 1,06 milijardi evra teškog roll-up kredita koji je ugovoren po izuzetno nepovoljnim uslovima. Zato se Poletajev poslednjih meseci više bavi dogovaranjem refinansiranja nego eventualnom prodajom udela.

Jasno je poručio da Sberbank neće refinansirati kredit, ali da pregovaraju o tome s kineskim i arapskim fondovima i bankama. Juče je dao još informacija o tim pregovorima pa je za Bloomberg istakao da će se kredit refinansirati kada i uđu u vlasničku strukturu.

Krajem ovog meseca koncern će dobiti i novo ime, a uskoro i nove vlasnike. Implementacija nagodbe preduslov je za promene u vlasničkoj strukturi, a kako su osim Sberbanka na ime duga brojne banke i fondovi dobili udele u koncernu očekuje se da će nakon aprila početi intenzivniji pregovori o preprodaji udela u novom Agrokoru.

Tags
Back to top button