Bil Gejts: Najbolje što sam uradio je što sam 10 mlrd $ pretvorio u 200 – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Bil Gejts: Najbolje što sam uradio je što sam 10 mlrd $ pretvorio u 200

Ulaganje u zdravstvene organizacije u cilju povećanja pristupa vakcinama je profitabilno, rekao je milijarder, filantrop i suosnivač Majkrosofta Bil Gejts.

Tokom prošle dve decenije, Fondacija Bil i Melinda Gejts donirala je nešto više od 10 milijardi dolara, uglavnom u tri sektora: Savez za vakcine, Fond za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije i Inicijativu za iskorenjivanje bolesti.

„Smatram da je to bio dobitak 20:1, odnosno da je to donelo vrednost od 200 milijardi dolara tokom tih 20 godina“, rekao je Gejts na forumu u Davosu objašnjavajući koliki je značaj učestvovanja u humanitarnim organizacijama.

„Ali, pomaganje maloj deci, da žive, dobiju zdravu, ispravnu, hranu, doprinosi tim zemljama i to je zapravo zarada koja prevazilazi bilo koji tipični finansijski momenat“, dodao je.

Gejts je ponovio ono što je rekao u jednom od svojih kolumni pod naslovom „Najbolja investicija koju sam ikada napravio“, i dodao da bi isti iznos od 10 milijardi dolara uložen u S&P 500 porastao na samo 17 milijardi dolara.

Gejts je, govoreći o vakcinama imao poruku za roditelje koji se plaše neželjenih efekata.

„Neprihvatljivo je da samo na osnovu dezinformacija, misleći da time štite svoje dete, zapravo dovode dete u opasnost, kao i svu drugu decu oko njih”, zaključio je.

Tags
Back to top button