Dijaspora poslala 3,1 milijardu evra – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Dijaspora poslala 3,1 milijardu evra

Iz dijaspore je do kraja novembra prošle godinu u Srbiju ušlo više od 3,1 milijarde evra što je za 17,5 odsto više u odnosu na isti period 2017. godine.

Prema preliminarnim podacima Narodne banke Srbije (NBS), priliv po osnovu doznaka (ličnih transfera) tokom jedanaest meseci 2018. iznosio je 3.173 miliona evra.

“Posmatrano po zemljama, najviše doznaka u poslednjih pet godina, kao i za devet meseci 2018. dolazi iz zemalja u kojima živi i radi veliki deo naše dijaspore, pre svega iz Nemačke, Švajcarske, Austrije i Francuske”, rekli su za Tanjug u NBS.

Najveći deo priliva doznaka se realizuje u evrima i to oko 80 procenata.

Kada je reč o prosečnim iznosu koji je ušao u našu zemlju, on se razlikuje u zavisnosti od destinacije i načina njihovog slanja.

“Preko brzog transfera novca prosečan iznos doznake se kretao oko 262 evra, dok je preko računa banaka znatno veći i bio je oko 2.000 evra”, navode u NBS.

Iz Narodne banke ukazuju da prema metodologiji platnog bilansa MMF-a, koju primenjuje i statistika NBS, lični transferi obuhvataju doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoć i poklone iz inostranstva, upućene fizičkim licima rezidentima Srbije.

Tags
Back to top button