Cene nekretnina u Sloveniji vrtoglavo rastu, na godišnjem nivou porasle za čak 15 odsto – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Cene nekretnina u Sloveniji vrtoglavo rastu, na godišnjem nivou porasle za čak 15 odsto

Cene nekretnina u Sloveniji pro[le godine su na godišnjem nivou povećane za čak 15 posto, no stručnjaci upozoravaju na “pregrevanje” tržišta nekretnina, a centralna banka na problematičan model održivosti stambenih kredita koje odobravaju komercijalne banke.

Rast cene nekretnina u zadnjem kvartalu prošle godine, u odnosu na zadnji kvartal 2017, porasle su za 15,1 posto, pokazuju podaci Evropske statističke agencije (Eurostat). To je najveći nivo rasta cena nekretnina u EU, a prema podacima domaćih agencija ya nekretnine rastu i početkom ove godine, prenose slovenski mediji.

Prema podacima slovenske centralne banke, čak 70 posto nekretnina u Sloveniji kupuje se rizičnim hipotekarnim kreditima, iako bi, po njenoj preporuci, hipotekarni zalog u strukturi kredita trebao činiti najviše 80 posto, a ostalo ušteđena sredstva.

U situaciji kad se tržište pregrejava i dolazi do opasnosti stvaranja balona tržišta nekretnina zbog “naduvanih” cena, to je za one koji se kreditiraju do krajnjih mogućnosti vrlo opasno, upozorenje je regulatora koji ističe da na tržištu dolazi do debalansa i pregrevanja, posebno kad je reč o cenama stanova u Ljubljani, Kopru i turističkim središtima.

Centralna banka je zbog toga već izdala apel kojim je zajmoprimce pozvala na promišljeno i sigurno zaduživanje, a banke da vode više računa o kreditnoj sposobnosti pojedinaca.

Zbog trenutnog zastoja stanogradnje u Ljubljani cene korišćenih stanova u prestolnici prelaze 3.000 evra po kvadratu, a na elitnim lokacijama su i veće, kažu posrednici.

“Stari stan bez garaže, površine 60 kvadratnih metara ali na vrhunskoj lokaciji u Ljubljani, nedavno smo prodali za 260.000 evra”, kazao je za slovenske portale Zoran Đukić iz agencije za nekretnine Stoja Trade.

Prema njegovim rečima na tržištu već dolazi do pregrevanja, ali se stabilizacija i pad cena u Ljubljani može očekivati tek 2020. godine, jer je nedostatak stanova još izražen, a neki veći stambeni projekti čekaju na završetak.

Tags
Back to top button