MMF ponovo snizio procene rasta globalne privrede, jedina svetla tačka Japan – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

MMF ponovo snizio procene rasta globalne privrede, jedina svetla tačka Japan

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je blago juče procene rasta globalne privrede u 2019. i 2020. godini, dok je izvršna direktorka Christine Lagarde ocenila da su rizici od oštrog usporavanja globalne privrede porasli, no i da recesija još nije iza ugla.

MMF u najnovijim prognozama predviđa da će globalna privreda porasti za 3,5 posto u 2019. i za 3,6 posto u 2020. godini, čime je snizio projekcije iz oktobra za 0,2 postotna boda, odnosno 0,1 postotni bod. Time je snizio svoje procene po drugi put u protekla tri meseca.

Snižene prognoze odražavaju naznake slabosti u Evropi, pri čemu je najveća izvozna sila, Nemačka, pogođena novim standardima o emisijama iz automobila, dok je Italija pod pritiskom zbog najnovijeg spora između Rima i Bruxellesa oko italijanskog proračuna.

Rast u eurozoni trebao bi usporiti na 1,6 posto u 2019. godini, s 1,8 posto u 2018. godini, čime je oktobarska procena snižena za 0,3 postotna boda, kažu u MMF-u.

MMF je snizio procene rasta za zemlje u razvoju, na 4,5 posto u 2019, čime je prognoza iz oktobra snižena za 0,2 postotna boda i predstavlja usporavanje rasta u poređenju sa rastom od 4,7 posto u 2018. godini.

“Tržišta u nastajanju i privreda u razvoju našla su se na testu zbog teških spoljnih uticaja u poslednjih nekoliko meseci u kontekstu trgovinskih napetosti, rasta kamatnih stopa u SAD, aprecijacije dolara, odliva kapitala i promenjivih cena nafte”, ističe se u MMF-ovom izveštaju.

MMF je zadržao pak procene iz oktobra za američku privredu, za koju u 2019. predviđa rast od 2,5 posto i od 1,8 posto u 2020, ističući kontinuirano snažnu domaću potražnju.

Takođe je potvrdio procenu rasta kineske privrede od 6,2 posto za ovu i iduću godinu, no upozorio je da bi tamošnja privredna aktivnost mogla biti slabija od očekivanja ako se nastave trgovinske napetosti, pa i uprkos nastojanjima kineske vlade da podupru rast privrede većom fiskalnom potrošnjom i pojačanim bankarskim kreditiranjem.

“Kao što je bilo viđeno 2015–2016, zabrinutost u vezi zdravlja kineske privrede mogla bi izazvati nagle, dalekosežne rasprodaje na finansijskim i tržištima roba, što stvara pritiske na njene trgovinske partnere, izvoznike roba, te ostala tržišta u nastajanju”, tumače u MMF-u.

U MMF-u očekuju da će britanska privreda ove godine ostvariti rast od 1,5 posto, premda postoje neizvesnosti u pogledu tih projekcija, koje se temelje na pretpostavci da će izlazak Britanije iz EU-a biti uređen, kako napominju.

Retka svetla tačka je Japan, kojem MMF predviđa rast od 1,1 posto u ovoj godini, čime je podigao raniju prognozu za 0,2 postotna boda, a što pripisuje očekivanim većim podsticajima na strani državne potrošnje, koji bi trebali anulirati učinke planiranih povećanja kod oporezivanja potrošnje u oktobru.

MMF je pozvao političare da sprovode strukturne reforme dok globalna privreda ostvaruje solidan rast.

Izvršna direktorka MMF-a Lagarde ocenila je na Svetskom privrednom forumu u Davosu, nakon objave sniženih prognoza, da je rizik od oštrijeg usporavanja globalnog rasta porastao, no isto tako i da recesija još nije iza ugla.

Zatražila je od vlada da otklanjaju privredne slabosti, posebno smanjivanjem javnih dugova te im poručila neka “popravljaju krov dok sija sunce”.

Kako zamah rasta doseže svoj vrhunac, a rizici za prognoze rasta jačaju, političari se moraju sada fokusirati na mere za sprečavanje budućeg usporavanja, poručili su iz MMF-a.

“Glavni zajednički prioritet u politici za države je da zajedničkim snagama i brzo otklone svoje trgovinske nesporazume i posledičnu neizvesnost, umesto da dodatno povećavaju štetne barijere i destabilizuju globalnu privredu koja već usporava”, poručuju iz MMF-a.

Tags
Back to top button