Šefica MMF-a: Trebali bismo biti otvoreni za inovacije kao što su kriptovalute – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESVE VESTI

Šefica MMF-a: Trebali bismo biti otvoreni za inovacije kao što su kriptovalute

Kandidat za sledeću predsednicu Evropske centralne banke (ECB), Kristin Lagard, je rekla da centralne banke i finansijska tela treba da štite potrošače, ali da su otvoreni za inovacije kao što su kriptovalute.

Lagardova, koja je trenutno na čelu Međunarodnog monetarnog fonda, rekla je Odboru za ekonomska i monetarna pitanja Evropskog parlamenta da centralne banke i finansijski regulatori treba da prihvate mogućnosti koje predstavljaju promene.

U svojoj uvodnoj reči, koju je sa Cointelegraph-om delila putem saopštenja MMF-a, Lagard je rekla:

„U slučaju novih tehnologija – uključujući digitalne valute – to znači biti upozoren na rizike u smislu finansijske stabilnosti, privatnosti ili kriminalnih aktivnosti i obezbediti odgovarajuće regulacije da se tehnologija usmeri ka javnom dobru. Ali to takođe znači i prepoznavanje širih društvenih koristi od inovacija i omogućavanje njihovog daljeg razvoja. ”

Lagardova je obećala da će se, ukoliko postane predsednica ECB-a, usredsrediti na to da se osigura da se institucije brzo prilagode, brzo promenljivom finansijskom okruženju.

Kako je izvestio Cointelegraph, Lagard je u februaru tvrdila da je regulacija kriptovaluta “neizbežna” i neophodna na međunarodnom nivou.

U aprilu je rekla da inovatori na blokčeinu „potresaju tradicionalni finansijski svet“ i imaju jasan uticaj na postojeće igrače.

Tags
Back to top button