Nemačka oprezna prema Huaweiju, ali zabrane se ne očekuju – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Nemačka oprezna prema Huaweiju, ali zabrane se ne očekuju

Ove nedelje su američki mediji izveštavali o tome da se u toj zemlji vodi istraga protiv Huaweija zbog sumnje za špijunažu. Kinezi se nisu oglasili u svezi s ovim, ali je već sad jasno da neće učestvovati u izgradnji mreže.

Priča s Huaweijem je ipak u Kanadi poprimila najbizarnije oblike. Nakon što su kanadske vlasti u pritvoru zadržale menadžerku koncerna Meng Wanzhou, i to zbog sumnje američkih vlasti da je finansijska šefica Huaweija sarađivala s Iranom, kineske vlasti su uhapsile su dvoje kanadskih državljana od kojih jednom sada preti smrtna kazna.

Otac u Kanadi uhapšene menadžerke, koji je i šef Huaweia, Ren Zhengfei, vrlo se retko izjašnjava za medije. No ipak je morao reagovati na teške optužbe uperene protiv njegovog koncerna. Američkim medijima je kazao kako nikada nije od neke vlade dobio zahtev za dostavljanje poverljivih informacija.

“Ja volim svoju zemlju i volim komunističku partiju, ali nikada ne bih učinio ništa što bi naškodilo bilo kojoj zemlji na svetu”, rekao je Zhengfei.

Nemačka mu očito veruje jer za sada Ministarstvo privrede nije izrazilo svoje dvojbe oko kineskog koncerna. Savezna kancelarija za Sigurnost informatičke tehnologije (BSI) takođe nema nikakvih ograda i odbija bojkot kineskog koncerna.

Šef Nemačkog saveza industrijalaca Dieter Kempf smatra da se nikog ne sme isključiti iz planova samo na osnovu sumnji.

„Ako neko izražava sumnje, onda ih mora i dokazati”, odlučan je Kempf.

Tags
Back to top button