Preokret u najavi: Rusija pretiče Nemačku, Azija dominira – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Preokret u najavi: Rusija pretiče Nemačku, Azija dominira

Rusija će naredne godine postati peta najveća ekonomija na svetu a iza nje će ostati Nemačka i Velika Britanija.

Ovakvu analizu daje multinacionalna banka “Standard Chartered” u svojim dugoročnim prognozama rasta svetske privrede.

U izveštaju koji prikazuje projekcije svetske ekonomije do 2030. godine, banka je saopštila da će Kina verovatno smeniti SAD sa čelne pozicije. Smena na tronu mogla bi se deseti već sledeće godine, u nekoliko tačka, kada se indeksi mere kombinacijom deviznih kurseva kupovne moći i pariteta i nominalnog bruto domaćeg proizvoda, piše RT.

Pored Kine, među prvih pet će se nalaziti SAD, Indija, Japan i Rusija. Od šestog do desetog mesta nalaziće se Nemačka, Indonezija, Brazil, Turska i Velika Britanija.

“Do 2020. godine većina svetske populacije će biti klasifikovana kao srednja klasa. Azija će biti predvodnik porasta srednje klase, u isto vreme srednja klasa stagniraće na Zapadu”, kaže Madhur Jha, istraživač Standard Chartered.

U izveštaju se predviđa da će se azijske ekonomije značajno porasti u narednoj deceniji. Od deset najačih svetkih ekonomija, čak sedam će biti iz Azije.

Prošle sedmice, Svetska banka je u svojim ekonomskim prognozama rekla da očekuje povećanje stope rasta ruskog BDP-a na 1,8 odsto u 2020. i 2021. godini.

Banka je u analizi objavila da se ruska ekonomija prošle godine povećala za 1,6 odsto. Imali su relativno nisku i stabilnu inflaciju, kao i povećanje proizvodnje nafte uprkos pooštrenim ekonomskim sankcijama. Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je svoju prognozu za rast ruskog BDP-a u 2019. na 1,8 odsto.

Pozitivan uticaj rastućih svetskih cena nafte na rusku ekonomiju nadmašio bi negativan efekat sankcija Vašingtona. U međuvremenu, zvanični podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazali su da je najveća ekonomija u Evropi, Nemačka, naglo usporena 2018. godine. Ona je porasla za 1,5 odsto prošle godine, što je najsporija stopa od 2013. godine. kao doprinos usporavanju.

Tags
Back to top button