Nije Ivanka Tramp, evo ko je kandidat za čelnu poziciju Svetske banke – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Nije Ivanka Tramp, evo ko je kandidat za čelnu poziciju Svetske banke

Vašington razmatra da kandiduje bivšu generalnu direktorku kompanije Pepsiko (PepsiCo), Indru Noji, za budućeg šefa Svetske banke.

Prema navodima Njujork Tajms, Indra Noji se pominje kao kandidat, nakon što su prošle nedelje demantovane spekulacije Biznis Insajdera da će za tu funkciju biti nominovana Ivanka Tramp.

Pozivajući se na nekoliko ljudi upoznatih dešavanjem, njujorški list navodi da je Indru Noji preporučila upravo ćerka predsednika SAD-a Donalda Trampa, Ivanka, koja je bila uključena u internu potragu administracije u Vašingtonu za kandidatima, prenosi tv mreža CNBC.

U tekstu se, međutim, dodaje da je proces odabira kandidata koji će naslediti odlazećeg predsednika Svetske banke DŽima Jong Kima i dalje u toku i da je još uvek je početnoj fazi.

Bela kuća za sada nije odgovorila na zahtev CNBC-a za komentarom.

Indra Noji se u oktobru prošle godine povukla sa mesta glavnog izvršnog direktora Pepsika, koji je “pod njenom palicom” poslovao 12 godina.

“Njujork tajms” navodi da nema saznanja da li bi Noji prihvatil taj posao, i podseća da je Ivanka Tramp napisala na Tviteru prošlog avgusta: “Velika Indra Noji odlazi iz Pepsika. Indra ti si mentor + inspiracija mnogim ljudima, uključujući i mene”.

Ipak, Tajms ističe da bi podrška Nojijeve Trampovom rivalu na predsedničkim izborima 2016, bivšem demokratskom kandidatu Hilari Klinton, mogla biti prepreka za njeno nominovanje.

Informacija “NJujork tajmsa” dolazi samo dan nakon što je Bela kuća demantovala da Ivanka Tramp, ulazi u trku za tu funkciju. Umesto toga, Bela kuća je potvrdila da je ona nadgledala traganje za kandidatima.

Mesto predsednika Svetske banke je upražnjeno nakon što je DŽim Jong Kim objavio prošle sedmice da od 1. februara odlazi sa te pozicije.

Tags
Back to top button