Kripto tržište očekuje rast na talasu pobede nad američkom komisijom – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Kripto tržište očekuje rast na talasu pobede nad američkom komisijom

Posle gotovo tri godine “povlačenja po sudovima” softverska kompanija Ripple Labs odnela je pravnu pobedu ni manje ni više nego nad američkom Komisijom za hartije od vrednosti (SEC). Argumentacija da je kompanija Ripple Labs trebalo da prijavi inicijalnu ponudu svog istoimenog tokena (tiker XRP) u vrednosti oko 1,3 milijardi dolara preko SEC-a zapravo je na kraju donela potvrdu da ovaj token ima status hartije od vrednosti, te i da mora da podleže odgovarajućoj regulativi.

Ripple Labs je početkom nedelje saopštio da se nada kako će američke banke sve više početi da koriste XRP nakon pobede na sudu, a investitori su ovu odluku protumačili kao pozitivnu.

XRP je četvrta kriptovaluta na svetu po tržišnoj kapitalizaciji, a u jednom danu skočio je na najvišu vrednost od aprila 2022. godine, na oko 0,77 dolara po komadu.

“XRP je prva kriptovaluta koja je pretrpela ‘potpuni’ udar na svoj status i poslovanje od strane SEC-a. Ova pobeda je jako bitna za celu industriju jer je potvrda da je ona bila na dobrom putu, a projekti nalik Ripple-u sada mogu da predahnu jer je ustanovljen pravni put. Prvi dan nakon objavljivanja pobede XRP je skočio više od 90 odsto i povukao celo tržište naviše”, komentariše za Biznis.rs Igor Mirković, analitičar tržišta kriptovaluta iz domaće menjačnice ECD.

Prema njegovim rečima, gomila projekata u kripto svetu već sada odvaja zasebna sredstva za pravno-sudsku borbu protiv SEC, ali i komisija u drugim zemljama.

“Ripple je jedna od najvećih kriptovaluta jer on ima mogućnost da zameni aktuelne, zastarele protokole za transfer novca, kakav je između ostalog i međunarodni SWIFT. On je pojednostavio proces i smatra se da više od 30 velikih svetskih banaka u ovom trenutku ‘iza zavese’ testira Ripple u svojim poslovima, ali su samo čekali ovu potvrdu da krenu u sledeću fazu razvoja”, objašnjava Mirković.

Na kraju, Ripple je ispunio svaki zahtev koji je bio postavljen pred njega i prošao najrigorozniju proveru američkog regulatora. To je odličan šlagvort za nastavak razvoja digitalnih valuta centralnih banaka, gde je u poslednje vreme takođe došlo do zastoja.

Centralne banke, za i protiv

Kako podseća naš sagovornik, glavni zagovornici demokratizacije kriptovaluta i provere njihove bezbednosti su u stvari organizacije koje se bore za zaštitu ljudskih prava. Kontrola institucija koje lansiraju kriptovalute veoma je važna jer one omogućavaju mnoge opcije koje mogu biti zloupotrebljene. Primera radi, kineske vlasti pustile su probni digitalni juan koji je morao da se potroši do sledećeg 15. dana u mesecu, inače ne može više da se iskoristi. Niko ne želi u svojim rukama da ima takav novac, čiji tempo trošenja kontrolišu drugi.

“Kao civilizacija smo već praktično prešli na elektronske vidove plaćanja, a zapravo je dobro što ima mnogo skeptika i protivnika uvođenju novih tehnologija jer to čini da regulativa bude dobro primenjena, uz uključivanje etičke kontrole”, smatra domaći ekspert za kriptovalute.

Kada je reč o lansiranju digitalnih tokena od strane centralnih banaka, Evropa je u ovom trenutku liberalnija i pre će biti test-tržište nego SAD, gde se na političkoj sceni nekoliko uticajnih senatora još uvek protivi ovakvom scenariju.

To je ipak pitanje za dugi rok. Srednjoročno, međutim, investitori očekuju pozitivne rezultate na jesen i rast tržišta.

“Glavni pokretač će do kraja godine najverovatnije biti novi ETF fond denominovan u bitcoinima, kojeg pokreće BlackRock. Kao najveći privatni upravljač kapitalom na svetu BlackRock je toliko moćan da posledično diktira globalne makroekonomske uslove. Kad tako veliki učesnik na tržištu kapitala odluči da uđe u ovakvu vrstu biznisa, znači da je on smatra bezbednom za sebe, a to će iz korena izmeniti uslove i za druge”, zaključuje Igor Mirković.

U međuvremenu, Amerikanci su se okrenuli trgovini bitcoina i ethereuma, dok su druge kriptovalute postepeno izgubile na značaju. Bitcoin je ovih dana na istorijskom nivou kada je u pitanju njegov udeo na celokupnom tržištu kriptovaluta, sa ogromnih 52 odsto, a kada BlackRock pokrene svoj ETF fond očekuje se njegov dalji rast vrednosti.

Biznis.rs

Tags
Back to top button