Žugić o Atlas banci i IBM-u: CBCG reagovala u pravo vreme – Bankar.rs
BANKESVE VESTI

Žugić o Atlas banci i IBM-u: CBCG reagovala u pravo vreme

Centralna banka Crne Gore je u slučaju Atlas i IBM banke sve mere sprovela na pravi način i u pravo vreme, kazao je guverner Radoje Žugić.

Žugić je na sednici Skupštinskog odbora za ekonomiju naveo da je uvođenje privremene uprave u Atlas banku i stečaja u IBM bilo teško, ali da je najvažnije da je sačuvana finansijska stabilnost, prenosi Portal CDM.

“U prethodnom periodu u blagoj formi upozorili smo na ranjivost tri banke, da bi u decembru uveli privremenu upravu u Atlas banci i IBM. U IBM su parametri pogoršani, pa je uveden stečaj, dok Atlas banka ima šanse za oporavak. Teške su mere, ali smo očuvali finansijsku stabilnost. Ostale banke su stabilne i beleže pozitivne iskorake”, istakao je Žugić danas na početku konsultativnog saslušanja.

Član Odbora Branko Čavor pitao je Žugića da li ima odgovornosti CBCG u nekom pogrešnom koraku ili nečinjenju na vreme u slučaju te dve banke, na šta je Žugić odgovorio da je CBCG uradila sve što je u njenoj moći i upozoravala.

“Nadamo se da ćemo oporaviti veću banku i da će se dokapitalizovati. Fond za zaštitu depozita ima dovoljno sredstava za isplatu deponenata. Da nismo uveli moratorijum banka ne bi živela ni jedan dan. Smatram da je to CBCG uradila perfektno”, tvrdi Žugić.

Odgovarajući na pitanje da li je CBCG kasno reagovala, Žugić je rekao da sve zavisi iz kog ugla se gleda.

“Mislim da smo sve uradili na pravi način u pravo vreme. Opet ponavljam da postoji šansa za oporavak Atlas banke”, dodao je Žugić.
Centralna banka je početkom januara donela rešenja o oduzimanju dozvole za rad IBM-u i otvaranju stečajnog postupka u toj banci. Ranije je privremeni upravnik Atlas banke predložio da se obavi njena dokapitalizacija.

Tags
Back to top button