Bela kuća: Ivanka Trump neće biti predsednik Svetske banke – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Bela kuća: Ivanka Trump neće biti predsednik Svetske banke

Ivanka Trump, ćerka američkog predsednika Donalda Trumpa i njegova savetnica, pomoći će da Sjedinjene Američke Države izaberu svog kandidata za čelno mesto Svetske banke, ali ona neće biti jedna od njih, objavila je juče Bela kuća.

Čelnik Svetske banke Jim Yong Kim nenadano je prošle nedelje objavio da odstupa sa čela te organizacije, više od tri godine pre nego mu ističe mandat.

Američki ministar finansija Steven Mnuchin i šef osoblja Bele kuće Mick Mulvaney “zatražili su od Ivanke Trump da pomogne u procesu američkog izbora budući da poslednje dve godine usko sarađuje sa čelnicima Svetske banke”, rekla je Jessica Ditto, zamenica direktora komunikacija Bele kuće.

Ditto je naglasila da su informacije da se razmatra kandidovanje Ivanke Trump netačna.

Londonski The Financial Times izvestio je u petak da su i Ivanka Trump i bivša ambasadorkka SAD pri UN-i Nikki Haley među mogućim kandidatima za Kimovo mesto.

Ostala imena koja cirkulišu su čelnik Američke agencije za međunarodni razvoj Mark Green, kao i David Malpass, podsekretar ministarstva finansija za međunarodne odnose, piše list.

Po nepisanom posleratnom dogovoru s Evropom, Svetsku banku vodi Amerikanac a Evropljani su zaduženi za Međunarodni monetarni fond.

Međutim, pitanje je hoće li se to i nastaviti budući da Donald Trump pokazuje mali interes za tu organizaciju, ako ne i antagonizam prema njoj.

Zemlje u razvoju takođe pojačavaju pritisak na tu instituciju da imenuje čelnika iz nekih od tržišta u usponu.

Odbor Svetske banke objavio je u četvrtak da će početi primati nominacije za novog vođu sledeći mjesec a da će zamenu za Kima imenovati do polovine aprila.

Tags
Back to top button