Bruto devizne rezerve na kraju 2018. iznosile 11.261,8 miliona evra – Bankar.rs
NBSSVE VESTI

Bruto devizne rezerve na kraju 2018. iznosile 11.261,8 miliona evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju decembra su, prema preliminarnim podacima, iznosile 11.261,8 miliona evra, saopštila je Narodna banka Srbije.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 168 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

“Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju decembra iznosile su 8.854 miliona evra, što predstavlja njihov najviši nivo na kraju jedne godine od kada se na ovaj način prate podaci (od 2000. godine)”, naveli su u NBS.

Podsećaju da su bruto devizne rezerve u decembru smanjene za 364,7 miliona evra, dok su neto devizne rezerve smanjene za 867 miliona evra, pre svega kao rezultat značajnog smanjenja deviznih obaveza od strane države – i na domaćem i na međunarodnom tržištu (ukupno 1.016,9 miliona evra), a u ambijentu ostvarenih dobrih fiskalnih rezultata u 2018. godini.

“Odlivi su ostvareni za izmirenje obaveza po osnovu deviznih hartija od vrednosti na domaćem tržištu (73,7 miliona evra), neto razduženja po deviznim kreditima (37,4 miliona evra), kao i po osnovu dospeća dolarske evroobveznice Srbija 2018 (905,8 miliona evra), koje je najavljivano i za koje su devizna sredstva obezbeđivana tokom godine, u najvećoj meri iz dinara, što je doprinelo smanjenju javnog duga i poboljšanju njegove valutne strukture”, kažu u centralnoj banci.

Odlivi iz deviznih rezervi realizovani su i po osnovu uobičajenih aktivnosti banaka u vezi sa deviznom obaveznom rezervom i po drugim osnovima ukupno u neto iznosu od 48,4 miliona evra.

“Navedeni odlivi iz deviznih rezervi u značajnoj meri pokriveni su povećanjem deviznih rezervi po osnovu pozitivnih efekata tržišnih faktora i efikasnog upravljanja deviznim rezervama, zatim po osnovu donacija i ostalim osnovima”, naveli su u NBS.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u decembru iznosio je 674,7 miliona evra i bio je za 130,9 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U 2018. godini u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6.956,3 miliona evra.

Dinar je u decembru nominalno ojačao za 0,1% u odnosu na evro, dok je u 2018. godini nominalna aprecijacija dinara prema evru iznosila 0,2%. Tokom decembra su na domaćem deviznom tržištu bili prisutni prvo deprecijacijski, a zatim i aprecijacijski pritisci, pa je NBS, u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu na obe strane (i kupovinom i prodajom deviza) i to u istom ukupnom iznosu – po 30 miliona evra. U 2018. godini NBS je intervenisala neto kupovinom 1.580 miliona evra (kupovina 1.835 miliona evra i prodaja 255 miliona evra).

Tags
Back to top button