Raspisana poternica za Kneževićem: Sa IBM na račune povezanih firmi preneli 17 miliona? – Bankar.rs
BANKESVE VESTI

Raspisana poternica za Kneževićem: Sa IBM na račune povezanih firmi preneli 17 miliona?

Predsednik Atlas grupe Duško Knežević i četvoro njegovih saradnika terete se da su sa računa IBM na račune povezanih kompanija u okviru Atlas grupe preneli 17 miliona evra, saznaje Pobjeda iz više izvora.

Novac je, prema informacijama lista, sa banke prebacivan na račun kompanije Global karbon kojoj je izvršna direktorka bila Biljana Bašović, a potom na račune firmi čiji su direktori ili ovlašćeni zastupnici bili Đorđe Đurić, Marko Nikolić i Brankica Bašović u periodu od 2008. do 2010.

Global karbon je firma koju je osnovala Kneževićeva Invest banka Montenegro i ta je kompanija i sada aktivna. Marko Nikolić je 2008. radio u Atlas investu, potom je bio CFO (chief financial officer) u Atlas grupi, pa tri godine zamenik izvršnog direktora Atlas banke i od septembra 2017. glavni izvršni direktor te banke.

Đorđe Đurić je u periodu koji istražuje Specijalno tužilaštvo bio direktor Atlasmont fonda sve do naimenovanja za glavnog izvršnog direktora Atlas banke krajem 2013.

Brankica Bašović je dugogodišnja Kneževićeva saradnica u više kompanija u okviru grupe, kao što su Attika land i Mogren hill.

Centralna banka je uvela privremene mere u IBM i Atlas banku u decembru prošle godine i imenovala privremene upravnike Tanju Terić i Milana Remikovića. Međutim, 4. januara ove godine u IBM je uveden stečaj, a za stečajnog upravnika imenovan je Milan S. Rakočević.

Ocenjeno je da Atlas banka može da preživi ukoliko bude dokapitalizovana.

Četvoro Kneževićevih saradnika krajem decembra saslušano je pred specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević i njima je određeno zadržavanje od 72 sata. Međutim, veće Višeg suda nije prihvatilo predlog Tužilaštva da im se odredi pritvor od 30 dana i oni su nakon saslušanja pušteni da se brane sa slobode.

Tužilaštvo u dokaznim materijalima, prema saznanjima Pobjede, ima iskaz jednog od osumnjičenih koji je objasnio kako su sporni poslovi bili obavljani.

Za Duškom Kneževićem raspisana je nacionalna poternica jer je nedostupan Specijalnom državnom tužilaštvu.

Raspisivanje poternice usledilo je jer je policija po nalogu Tužilaštva utvrdila da se Knežević ne nalazi na adresama koje su prijavljene kao mesto njegovog boravka.

Nakon što policija utvrdi da nije u Crnoj Gori o tome će obavestiti Specijalno tužilaštvo koje je donelo naredbe za sprovođenje istrage protiv Kneževića i njegovih saradnika.

Sledeći korak Tužilaštva je zahtev Višem sudu da odobri raspisivanje međunarodne poternice. Ako bude doneta naredba o raspisivanju poternice o tom zahtevu Uprava policije obaveštava Ministarstvo pravde i traži njihovu saglasnost. Po dobijanju saglasnosti kancelarija Interpola raspisuje poternicu.

Tags
Back to top button