Evropska centralna banka priprema novi krug jeftinih kredita za banke – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Evropska centralna banka priprema novi krug jeftinih kredita za banke

Predstavnici Evropske centralne banke (ECB) predložili su preispitivanje mogućnosti pružanja jeftinih kredita bankama u narednim mjesecima u kontekstu izgleda za ekonomiju eurozone, vidljvo je iz zapisnika sa najnovijeg sastanka banke, piše Reuters.

Neki centralni bankari pozvali su na raspravu o upotrebi novog kruga jeftinih kredita za banke – ključni izvor finansiranja za poverioce u Italiji, Portugalu i Španiji.

Predstavnici Evropske centralne banke udružili su se u stavu da je smanjenje prognoze rasta za 2019. samo po sebi priznanje da su se rizici za izglede za ekonomiju eurozone povećali, dodaje Bloomberg.
To je praktično omogućilo da guverner ECB-a Mario Dragi u decembru proglasi da je bilans rizika u negativnom pravcu, što ne bi bilo dobro shvaćeno u kombinaciji s odlukom da se obustavi otkup obveznica nakon gotovo četiri godine. Umesto toga, Dragi je opisao situaciju kao široko uravnoteženu i samo se nisko kreće.

“Nesigurnost i rizici povezani s geopolitičkim faktorima, protekcionističke pretnje, ranjivost tržišta u nastajanju i finansijska nestabilnost i dalje su važni”, navodi se u izveštaju ECB-a. Naglašava se da je situacija i dalje krhka i mogu se pojaviti nove neizvesnosti.

Trenutno, centralna banka je posvećena održavanju dosadašnje niske kamatne stope barem do kraja leta, iako prema nekim učesnicima na tržištu, zbog nedavnih slabih podataka, povećanje kamata se može usporiti.

Od poslednjeg sastanka ECB-a, poverenje potrošača i poslovanje u eurozoni dostigli su najgore rezultate u deceniji. Aktivnost u industriji i sektoru usluga usporila se na najniže nivoe od 2014. godine, a podaci iz Nemačke ukazali su da bi smanjenje industrije moglo dovesti ekonomiiju do tehničke recesije.

Tržište rada u eurozoni nastavlja da se poboljšava, jer su podaci iz sjede pokazali iznenađujući pad nezaposlenosti. Član Upravnog odbora ECB-a Ardon Hanson izjavio je ranije ove sedmice za Bloomberg da “neočekivane pozitivne” vesti o platama i rast radnih mesta podržavaju uverenje da se inflacija kreće ka svom cilju.

Tags
Back to top button