Rekord: Bitcoin danas prvi put bio iznad 70.000 dolara – Bankar.rs
FOREXKRIPTOVALUTEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Rekord: Bitcoin danas prvi put bio iznad 70.000 dolara

Vrednost kriptovalute bitcoin prvi je put ikada prešla granicu od 70.000 dolara.

Oko 17 sati po istočnom vremenu trebalo je povući bitcoine u vrednosti od 70.085,85 dolara, nakon čega je cena ove najstarije i najpoznatije kriptovalute ponovno pala. Analitičari uzrok vide u sve glasnijim špekulacijama o skorom smanjenju kamatnih stopa.

Vrednost bitcoina porasla je zbog pada američkog dolara nakon što su danas objavljeni najnoviji podaci o tržištu rada u SAD-u, rekao je analitičar TickMilla James Harte za francusku novinsku agenciju AFP. Bitcoin ima koristi od sve većih špekulacija da će američka centralna banka uskoro smanjiti kamatne stope, dodao je Harte.

Kao rezultat tih očekivanja, spremnost ulagača na preuzimanje rizika značajno je porasla i postoji značajan pomak prema ulaganjima sa visokim povratom poput kriptovaluta, dodao je on.

Američka centralna banka visokim kamatama pokušava obuzdati inflaciju i ohladiti pregrijano tržište rada. Kako je danas objavilo Ministarstvo rada SAD-a, broj novootvorenih nepoljoprivrednih radnih mjesta u SAD-u u februaru je neočekivano porastao za 275.000. No, rast satnice od 0,1 posto bio je znatno manji od prognoze.

Rast vrednosti bitcoina započeo je u januaru nakon što je američka Komisija za vrijednosti (SEC) odobrila novi investicioni proizvod u SAD-u, poseban investicioni fond indeksiran na bitcoin. Po prvi put ova sredstva omogućavaju investitorima da ulažu u bitcoine bez potrebe za direktnom kupovimom same kriptovalute.

Prethodno je bitcoin dosegao najviši nivo 10. novembra 2021., kada je vredio  68.991 dolara. Godinu dana kasnije, njegova stopa pala je ispod 17.000 dolara.

Tags
Back to top button