Zbog investicija u Facebook i Apple švajcarska centralna banka u gubitku 15 milijardi franaka – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Zbog investicija u Facebook i Apple švajcarska centralna banka u gubitku 15 milijardi franaka

Švajcarska centralna banka objavila je gubitak od 15 milijardi franaka (15,3 milijarde dolara) za 2018. godinu zbog gubitaka u trgovanju na berzama i porasta kursa franka.

Deonice u kompanijama, uključujući “Apple Inc.” i “Facebook Inc.”, čine 20% ogromne devizne aktive Banke.

Glavni američki i evropski indeksi zabeležili su pad u 2018, dok je u isto vreme franak poskupio najviše među valutama zemalja G-10, što je dovelo do gubitka od 16 milijardi franaka (16,32 milijarde dolara) samo u ovom portfelju.

Proglašeni rezultati su preliminarni, a od banke se očekuje da pruži dodatne informacije 4. marta.

Pošto u Švajcarskoj postoje ogromne količine deviza, čija vrednost prelazi švajcarski BDP, centralna banka je u opasnosti od velikih fluktuacija kada postoje naponi na tržištima. Bilo da se predviđa profit ili gubitak, to, međutim, ne utiče na monetarnu politiku.

Gubici banke u prošlosti i dalje su kritikovani od političara, a 2013. godine finansijska institucija nije isplatila nikakve dividende kantonima u zemlji, izveštava Bloomberg.

Neobično za centralne banke, deonicama Švajcarske centralne banke se trguje na lokalnoj berzi. Najveći deo dionica je u vlasništvu javnih institucija, uključujući kantone i banke u njima.

Postoji i oko 2.000 privatnih deoničara koji dobijaju dividendu, ali gotovo da nemaju pravo glasa. Dividenda će biti isplaćena prema zakonskom maksimumu od 15 franaka (15,3 dolara) po deonici, navodi “SNB”, dok će ukupna uplata federalnoj vladi i kantonima biti u iznosu od 2 milijarde franaka (2,04 milijarde dolara).

Banka je takođe predvidela pad od 300 miliona franaka (306 miliona dolara) u vrednovanju zlatnih rezervi koje poseduje, kao i dobit od 2 milijarde franaka od vlasništva nad lokalnom valutom.

Prošle godine franak je porastao za oko 4% u odnosu na evro koji je pojeftinio za 0,8%. Ove dve valute čine većinu deviznih rezervi banke.

Tags
Back to top button