Dolar oslabio nakon izjava predsednika Feda – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Dolar oslabio nakon izjava predsednika Feda

Na valutnim tržištima dolar je danas blago oslabio jer su nakon novih izjava predsednika Feda Jeromea Powella ulagači uvereni da američka centralna banka neće tako skoro povećati ključne kamatne stope, ako će uopšte, piše SEEbiz.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, oslabio je jutros 0,17 posto, na 95,37 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,1 posto, na 108,25 jena.

Američka valuta je oslabila i u odnosu na evropsku, i to za 0,2 posto, pa je cena evra dostigla 1,1520 dolara.

Dolar se našao pod pritiskom nakon što je u četvrtak na Ekonomskom klubu u Washingtonu predsednik Feda Jerome Powell ponovio kako će centralna banka biti strpljiva po pitanju kamata, s obzirom na rizike po privredu i slabljenje inflacije.

„Izraz ′strpljiv′ Fed obično koristi kada zaoštrava monetarnu politiku, ali i poručuje da do novog povećanja kamata može proći dosta vremena”, kaže Tomoaki Shisido, ekonomista u kompaniji Nomura Securities.

Pre nešto više od mesec dana procene dužnika Feda pokazivale su da bi centralna banka, nakon četiri povećanja kamata u 2018, u ovoj godini mogla povećati cenu novca u dva navrata, podseća SEEbiz.

No, od kada je pre nedelju dana Powell prvi put kazao da će Fed biti strpljiv i fleksibilan po pitanju kamata, trgovci na tržištu novca u ovoj godini ne očekuju podizanje kamata.

„Tržište je već gotovo sasvim u kurseve uračunalo očekivanja da Fed uopšte više neće povećavati kamate. Za dalje slabljenje dolara, tržište bi trebalo očekivati smanjenje kamata. No, ne očekujem da će se tako nešto dogoditi”, kaže Sim Moh Siong, valutni strateg u Bank of Singapore.

Tags
Back to top button