BDP Srbije ove godine manji do 0,7 % ako se ne ukinu takse – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

BDP Srbije ove godine manji do 0,7 % ako se ne ukinu takse

BDP Srbije će ove godine biti smanjen od 0,5 do 0,7 procentnih poena ako ne budu ukinute takse za izvoz robe na Kosovo i Metohiju.

Kako je rekao saradnik časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Ivan Nikolić, problem sa izvozom na KiM biće jedan od najvećih izazova za ekonomiju Srbije u 2019. godini.

Naime, vlast u Prištini uvela je početkom novembra takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine od deset odsto, osim na robu stranih kompanija, a zatim krajem tog meseca taksu povećala na 100 odsto i obuhvatila svu robu, podseća b92.

“Ako se ove godine ne ukinu takse i omogući izvoz robe na KiM BDP će pasti, i to od 0,5 do 0,7 procentnih poena a to nikako nije malo”, rekao je Nikolić.

Saradnik MAT-a Stojan Stamenković rekao je da je tokom novembra prošle godine industrijska proizvodnja bila manja za jedan odsto nego u istom mesecu 2017. godine, a ključnu ulogu u tome su imali pad proizvodnje motornih vozila i Fijatovoj fabrici automobila u Kragujevcu i pad u proizvodnji i izvozu prehrambene industrije, ne samo zbog smanjenja izvoznih cena, već i uvođenja taksi za plasman robe na KiM, piše b92.

“Prehrambena industrija se u novembru, kada su uvedene takse obrušila jer je međugodišnji pad iznosio deset odsto, a prethodna tri meseca pad je bio dva odsto”, rekao je Stamenković.

Dodao je da je od januara do oktobra prošle godine na KiM izvezena prehrambena roba u vrednosti 74 miliona evra ili prosečno po 7,4 miliona evra mesečno, a posle uvođenja taksi od deset odsto izvoz je pao na 3,2 miliona evra mesečno. Stamenković je rekao da je to samo deo štetnih efekata od taksi jer je ukupna vrednost robe koja je prošle godine izvezena za deset meseci 393 miliona evra.

Tags
Back to top button