EU i SAD nisu blizu trgovinskom sporazumu, ali nastavljaju pregovore – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

EU i SAD nisu blizu trgovinskom sporazumu, ali nastavljaju pregovore

Nema naznaka brzog rešenja trgovinskog spora između Evropske unije i Sjedinjenih Država, rekla je u sredu poverenica Evropske komisije za trgovinu Cecilia Malmstroem u Washingtonu gde pregovara s američkim dužnicima.

Dve strane “nisu blizu” sporazumu, rekla je Malmstroem.

Novinarima je kazala da je EU pokazala spremnost uključiti carine na svu industrijsku robu, uključujući automobile, ako tako želi SAD.

“Ali jasno smo rekli da EU neće razgovarati o poljoprivredi”, rekla je Malstrom koja se u utorak sastala s američkim predstavnikom za trgovinu Robertom Lighthizerom, piše SEEbiz.

EU ne očekuje nove kaznene carine sve dok dve strane pregovaraju, rekla je Malmstroem.

Ona je juče razgovarala s predstavnicima SAD i Japana, a danas se treba sastati s američkim ministrom finansija Stevenom Mnuchinom.

Trgovinski sporazum između SAD u EU izbio je prošle godine kada je američki predsednik Donald Trump zapretio carinama od 25 posto na evropske automobile ako EU ne snizi trgovinska ograničenja za američke proizvode.

U julu su se Trump i predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker načelno dogovorili da će rešiti spor, no od tada nije ostvaren znatniji napredak.

Juncker je predložio da EU počne uvoziti više soje iz Sjedinjenih Država, što bi po njemu bio deo rešenja. Malmstroem je istakla da je uvoz soje narastao za 122 posto i očekuje se nastavak rasta.

Tags
Back to top button