Itlijanska vlada odobrila pomoć posrnuloj banci Carige – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Itlijanska vlada odobrila pomoć posrnuloj banci Carige

Italijanska vlada odobrila je u ponedeljak mere pomoći posrnulom zajmodavcu Banca Carige nakon neuspelog pokušaja prikupljanja kapitala i odluke Evropske centralne banke (ECB) o imenovanju privremenih upravitelja.

Carige je od 2014. godine prikupio 2,2 milijarde evra kapitala, nagomilavši paralelno 1,5 milijardi evra gubitaka uglavnom zbog nenaplativih kredita.

Bančini su problemi najvećim delom povezani s lošim upravljanjem i preteranom izloženošću slaboj italijanskoj privredi.

U decembru su deoničari Carigea odbili predlog uprave o izdanju novih deonica u vrednosti 400 miliona evra. Izdanje je bilo ključni element plana restrukturiranja koji je odobrila Evropska centralna banka, pri čemu je u proteklih pet godina uprava za tim instrumentom posegnula već tri puta.

Negativan odgovor deoničara rezultirao je ostavkama većine članova uprave.

ECB nadzire poslovanje Carigea a od bančine uprave traže da dovrši plan jačanja kapitala i pronađe partnera radi spajanja poslovanja.

Prošle srede imenovali su Fabija Innocenzija, Pietra Modiana i Raffaelea Lenera privremenim upravnicima sa zadatkom očuvanja stabilnosti Carigea.

Iz vlade su prekjuče poručili da je cilj njihovih mera pružanje podrške upravnicima u ostvarivanju tog cilja.

Carige će dobiti „određena državna jamstva” ili „finansijska sredstva” od italijanske centralne banke, navodi se u saop[tenju sa sednice vlade.

Italijanski tržišni regulator Consob obustavio je trgovanje deonicama Carigea čija je vrednost naglo pala nakon odbijanja predloga uprave o prikupljanju dodatnog kapitala.

U protekla tri meseca njihova je cena na milanskoj berzi pala gotovo 90 odsto, navodi AFP.

(SEEbiz)

Tags
Back to top button