Predsednik IO Banke Poštanska štedionica: Ne igramo se novcem naroda – Bankar.rs
INTERVJUISLIDERSVE VESTI

Predsednik IO Banke Poštanska štedionica: Ne igramo se novcem naroda

Banka Poštanska štedionica a. d. Beograd, finansijska institucija u vlasništvu Republike Srbije i sa tradicijom kontinuiranog rada od punih 97 godina, danas je profitabilna i stabilna banka. Trend uspešnog poslovanja započet u 2017. nastavljen je i u 2018. godini.

Govori ovako, za “Novosti”, Bojan Kekić, predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica, ukazujući da je banka i tokom 2018, kao i u 2017, koja je inače bila godina pokrića iskazanog gubitka u 2016. godini, ostvarila izuzetno dobre poslovne rezultate.

– Tu, pre svega, mislim na projektovanu dobit, koja će se za 2018. kretati oko 2,3 milijarde dinara. Ostvarili smo gotovo sve što je bilo planirano zaključkom Vlade Republike Srbije koji se odnosi na stratešku preorijentaciju poslovanja na tzv. retail segment poslovanja, potpuno pratimo definisane ciljeve u biznis planu za trogodišnji period 2018-2020. Sve to je potvrđeno od strane predstavnika MMF-a i Svetske banke, koji su nam nekoliko puta tokom prethodne godine bili u poseti. Sa Ministarstvom finansija imamo veoma dobru saradnju uzimajući u obzir činjenicu da Ministarstvo ima jasno definisanu nadležnost nad finansijskim institucijama koje su u većinskom državnom vlasništvu. Vrlo dinamično smo u prethodnoj godini širili poslovnu mrežu, sa ciljem obezbeđivanja dostupnosti naših proizvoda i usluga što širem krugu postojećih i potencijalnih klijenata. Sa 174 ekspoziture, potpuno smo ravnomerno raspoređeni po regionima u čitavoj Srbiji. Istovremeno, osnovni pokazatelji poslovanja, prinos na poslovnu imovinu i angažovani kapital, više su nego zadovoljavajući, dok smo po pitanju adekvatnosti kapitala i likvidnosti na višestruko višim nivoima od regulatornih zahteva. To je prvenstveno rezultat strateškog opredeljenja menadžmenta Banke da svi depoziti, a pre svega naših klijenata fizičkih lica, moraju biti replasirani u najlikvidnije i najsigurnije bilansne pozicije. Dakle, nema nikakvog “igranja” sa sredstvima naših deponenata i njihovom ušteđevinom.

* Da li je preuzimanje Jugobanke Jugbanke Kosovska Mitrovica uticalo na poslovanje Banke Poštanska štedionica i u kojoj meri?

– Banka je zaključkom Vlade Srbije preuzela poslovanje Jugobanke Jugbanke a. d. Kosovska Mitrovica 1. aprila 2018, od kada smo u punom kapacitetu prisutni sa pet ekspozitura na severu Kosova i Metohije i sa potpuno identičnom paletom proizvoda i usluga koje pružamo u našim ekspoziturama u ostatku Srbije. Prilikom preuzimanja, zadržali smo sve zaposlene iz Jugobanke Jugbanke i u vrlo kratkom periodu ih obučili za operativni rad u skladu sa našim procedurama. Dosadašnji rezultati naših organizacionih oblika u južnoj srpskoj pokrajini su više nego zadovoljavajući, naročito u segmentu poslovanja sa stanovništvom, mada se možemo pohvaliti i sasvim solidnim rezultatima u poslovima sa pravnim licima na KiM. Ovu priliku bih iskoristio i da se zahvalim Kancelariji za KiM, a naročito njenom direktoru Marku Đuriću, koji je zaista dao izuzetan doprinos da se sam proces preuzimanja finalizuje na najbolji način, a dosadašnje poslovanje banke odvija potpuno neometano. Napomenuo bih da smo kao društveno odgovorna banka donirali i automobil pokrajinskom Crvenom krstu sa ciljem njihovog operativnijeg rada na terenu.

* Veoma ste aktivni u promociji domaće “dina” kartice, na svojim bankomatima ste omogućili podizanje novca i korisnicima kineske Union pay kartice. Kada će biti omogućeno i obrnuto…?

– Obaveza Banke Poštanska štedionica, kao najveće banke u kojoj Republika Srbija ima 100 odsto vlasništva, jeste da doprinese razvoju i promociji nacionalnih resursa. Jedan od njih je, svakako, i naša “dina” platna kartica. Kao najveći izdavalac na tržištu trenutno imamo oko 1,5 miliona izdatih platnih kartica nacionalnog kartičarskog brenda. U saradnji sa NBS i uz insistiranje guvernera Jorgovanke Tabaković, tokom prethodne godine omogućili smo plaćanje na rate debitnom “post kard dina kard” karticom bez kamate i propratnih troškova u trgovinskim objektima sa kojima Banka ima zaključene ugovore. Na taj način smo doprineli tome da se pronađe daleko efikasnija zamena tradicionalnim čekovima. Interesovanje klijenata i trgovaca je zaista ogromno, s obzirom na činjenicu da ovakva mogućnost plaćanja predstavlja obostrano korisno rešenje. Za klijente Banke, odnosno kupce, ono se ogleda u manjem opterećenju njihovih redovnih mesečnih prihoda, dok je za trgovce to još jedan kanal prodaje i potencijal za povećanje poslovnih prihoda. Saradnja sa najvećim kartičarskim brendom na svetu – China Union Pay – samo je jedan segment izuzetne saradnje koju Banka ima sa finansijskim i nefinansijskim institucijama iz NR Kine. Trenutno smo jedina banka na tržištu koja je omogućila prihvat ovih platnih kartica na našim bankomatima, a uskoro ćemo omogućiti i plaćanje ovim karticama kod trgovaca koji poseduju naše POS terminale. Paralelno, pružamo potpunu stratešku i tehničku podršku NBS u njenim nastojanjima da “dina” kartici omogući međunarodnu prihvatljivost i to kobrendiranjem sa China Union Pay brendom, čime će naša nacionalna platna kartica biti prihvatljiva u svim državama u kojima je prisutan i kineski kartičarski brend, a njih je trenutno 171. Planirani rok za implementaciju ovog projekta je početak maja ove godine.

* Banka Poštanska štedionica će biti uključena u projekat masovne državne stanogradnje za pripadnike snaga bezbednosti?

– Čast nam je da ćemo u ovom projektu učestvovati kao partner Vlade, odnosno Ministarstva građevinarstva i Ministarstva finansija. Masovna državna stanogradnja će biti jedan od najvećih građevinskih projekata u poslednjih nekoliko decenija, koji će doprineti ne samo daljem razvoju građevinske industrije, već i rastu ukupne nacionalne ekonomije, s obzirom na to da je projektovana vrednost izgradnje više od 8.000 stanova na sedam lokacija oko 250 miliona evra. Ideja je potekla od strane predsednika Aleksandra Vučića, koji je imao viziju da se višedecenijski gorući problem pripadnika snaga bezbednosti sa nerešenim stambenim pitanjima, konačno počne rešavati i to izgradnjom kvalitetnih, i s obzirom na tekuće tržišne okolnosti u cenovnom smislu, povoljnih stanova.

Tags
Back to top button