Očekuje nas turbulentna 2019. na Balkanu – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Očekuje nas turbulentna 2019. na Balkanu

Balkan se nalazi na svojevrsnoj prekretnici, ocenjuje Dušan Proroković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

On je uveren da naš region tokom ove godine očekuje “turbulentno vreme”.

Na pitanje da li je sled poslednjih događaja u regionu – od uvođenja prištinskih taksi, protesta u Banjaluci, izjava Edija Rame o otvaranju granica, kritikama iz Podgorice i Sarajeva na račun Srbije – slučajan ili se u tome može videti politika koja je generisana iz nekog stranog centra moći, Proroković odgovara da ne vidi veliku koordinaciju “sa strane”, ali, dodaje, to ne znači da je neće ni biti.

“Mislim da je ovo tek početak”, rekao je Proroković za Tanjug. Stav da se Balkan nalazi na svojevrsnoj prekretnici pojašnjava time da je koncept evrointegracija propao, a da se o mogućim alternativama dosadašnjim strateškim opredeljenjima balkanskih država nije ni razovaralo, niti se o tome razmišljalo. Primera radi, navodi da kod Albanca sazreva svest da treba da krenu u integracije njihovog “etno prostora” i dodaje da će se narednih meseci ili godina videti koliko to podržavaju njihovi zapadni sponzori.

“Takođe, socijalno-ekonomski ambijent u regionu je katastrofanalan i zbog toga treba očekivati niz protesta, kriza, različitih vrsta izražavanja nezadovoljtsva građana. Sve u svemu, region očekuje turbulentno vreme u 2019. godini”, smatra Proroković. Kad je reč o Srbiji, odnosno ključnom pitanju, pitanju Kosova i Metohije, Proroković ne veruje da će biti postignut dogovor, jer se Srbiji, kako kaže, ni ne nudi dogovor, nego predaja Kosova.

Proroković smatra i da više nije održiva politika saradnje i sa istokom i sa zapadom, te da će vlast morati da se opredeli u jednom trenutku, da kaže šta je konkretan plan, kako vidi dalje funkcionisanje KiM i rešavanje tog pitanja, a na kraju krajeva i kako vidi funkcionisanje Srbije u slučaju zamrznutog konflikta, a onda o tome da se povede rasprava u javnosti.

Tags
Back to top button