Evo koliko novca može da se iznese iz zemlje – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Evo koliko novca može da se iznese iz zemlje

Od 1. januara ove godine sva fizička lica koja ulaze u zemlju dužna su da prijave novac u iznosu većem od 10.000 evra.

Kako objašnjava pomoćnica direktora u Sektoru za carinske postupke Uprave carina Snežana Karanović, gostujući u jutarnjem programu na Prvoj, Zakon o sprečavanju pranja novca propisuje obavezno prijavljivanje, a na graničnim prelazima je vidno upozorenje, pa prilikom izlaska iz zemlje mora da se prijavi količina novca.

Ona je objasnila i ko mora da prijavi iznos koji nosi sa sobom:

“Rezidenti – domaći državljani koji imaju prebivalište u Srbiji i stranci koji imaju boravak duži od godinu dana.”

Ona je istakla i da bez prijave može da se ponese do 10.000 evra, osim u slučaju kada se radi o iseljenju našeg državljanina u inostranstvo. Tada može da ponese i iznos preko 10.000 evra.

Na pitanje kako se tretiraju oni koji na primer odlaze u Nemačku da kupe polovne automobile, Karović objašnjava da oni najčešće nose platnu karticu i da to ne podleže prijavama.

“Ukoliko imate iznos preko 10.000 evra, on se privremeno zadržava i deponuje na račun Narodne banke Srbije, dakle 10.000 evra se pusti, a višak zadržava”, objašnjava ona.

A šta se dešava sa telefonom, lap-topom i ličnim prtljagom?

Karović objašnjava da je najbolje popuniti obrazac za privremeni izvoz.

“Kada to popunite i kada carinik overi obrazac vi imate dokaz da ste izneli i da ćete vratiti u zemlju”, dodaje ona.

Na pitaje kako mogu da znaju da je nešto novo ako skinemo etiketu i tretiramo kao nešto što nije tek kupljeno, Karović objašnjava da odeća i obuća podleže pod lični prtljag putnika i da to nije predmet carine, piše Kamatica.

Tags
Back to top button