Rata za kredit neće smeti da bude viša od 60 odsto plate ili penzije – Bankar.rs
KreditiSLIDERSVE VESTI

Rata za kredit neće smeti da bude viša od 60 odsto plate ili penzije

Građani koji su za praznike potrošili više novca pa se već spremaju da rupe u kućnom budžetu krpe novim kreditom od ove godine će se suočiti s ograničenjima.

Prvog dana 2019. godine počela je primena novih odluka Narodne banke Srbije, koje se odnose na upravljanje rizicima, zatim na adekvatnost kapitala te na klasifikaciju bilansne aktive i vanbilansnih stavki.

Iz ovoga bankari i klijenti treba da pročitaju da se menjaju uslovi za odobravanje kredita, piše Dnevnik.

Od ove godine gotovinski zajmovi moći će da se dobiju na rok od najviše osam godina, a rata neće smeti da bude viša od 60 odsto plate ili penzije. Sada se zna da će oni koji zarađuju 50.000 dinara mesečno moći da se zaduže za ratu koja neće prelaziti 30.000 dinara.

Ukoliko se banke ne budu pridržavale pomenutih ograničenja biće u obavezi da umanje svoj kapital, a za iznos celokupne glavnice, odnosno njenog još neotplaćenog dela.

Isto pravilo važi i ukoliko je odobren kredit na iznos veći od 60 odsto primanja. Stepen kreditne zaduženosti dužnika utvrđuje se kao odnos ukupnih kreditnih obaveza i redovnih neto mesečnih prihoda.

Na ovaj korak u NBS su se odlučili da bi sprečili nastanak problematičnih kredita u bankarskom sektoru i predupredili moguće posledice po finansijsku stabilnost građana.

Pomenuti rokovi će se i dalje skraćivati. U 2021. godini maksimalani rok otplate biće šest godina. Izuzetak će ostati rokovi za kupovinu automobila – do osam godina.

Tags
Back to top button