Tihi luksuz postao trend i u investiranju – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Tihi luksuz postao trend i u investiranju

Tihi luksuz je prvo bio modni trend na TikToku a onda se proširio i u realni svet, i to ne samo na modu već i u investiranje.

Kada se radi o oblačenju taj trend podrazumeva izuzetno suptilno prikazivanje bogatstva i luksuza, svedenim oblačenjem, ali skupocenih stvari. Njegovu popularnost podstakla je poznata serija “Succession” odnosno likovi u njoj koji su se oblačili jednostavno a elegantno.

Kada je tihi luksuz postao trend, modne blogerke i influenserke najviše su se bavile savetima kako da sa što manje ulaganja izgledate skuplje. Minimalizam je bio sastavna reč njihovih rečnika. Sa svih strana vrebali su nas njihovi snimci u kojima kombinuju polo majice sa džemperima od fine vune kakve su samo godinu dana pre ovog trenda smatrale štreberskim. No, sve je to normalno, jer moda se konstantno menja.

Međutim, za razliku od ostalih trendova sa društvenih mreža, “tihi luksuz” se sasvim neočekivano proširio i na finansijski svet. Investitori su počeli da ulažu u “luksuzne akcije”. To su veoma skupe akcije luksuznih kompanija, vrlo često i precenjene, kao uostalom i njihova roba, koje nikada nisu imale veliki broj kupaca. Tako je u 2023. navala investitora značajno podigla vrednost akcija Hermesa, Pradinog brenda Miu Miu, Brunela Kučinelija i drugih marki ove vrste.

Prošla godina ostaće zapamćena po tome što su kompanije koje proizvode kvalitetnu i skupu robu, ali jednostavnu, odnosno onu koja nije razmetljiva, na berzama poslovale 23 odsto bolje od svoje blještave konkurencije. I to ne bi trebalo da bude trend koji će kratko trajati.

Izvor: CNBC

Tags
Back to top button