Privrednici i broker preporučuju gde ulagati novac u 2019. – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Privrednici i broker preporučuju gde ulagati novac u 2019.

Nova godina je uvek i novi početak za sve, pa tako i za pokretanje biznisa i ulaganje u ono što će se najviše isplatiti. Zbog toga je “Blic biznis” pitao privrednike i stručnjake gde je najbolje investirati u 2019. godini. Zajednički zaključak gotovo svih sagovornika je da novac ne treba štedeti, već “pustiti da se obrće”.

Prema mišljenju privrednika, i dalje su aktuelne oblasti u koje vredi ulagati IT sektor i poljoprivreda, ali prostora ima i u oblasti reciklaže, metalskoj industriji…

Biznismen Petar Matijević kaže da bi sve prvo savetovao da ulažu novac i da ne štede.

“Štednja je gubitak, a svaki posao je dobar posao ako ljudi nauče da razmišljaju o ekonomiji. Prvo je potrebno da promene sebe i da se finansijski obrazuju. Iako većina tako ne misli, moguće je da se sa malo troškova napravi mnogo”, ističe Matijević.

Kako kaže, on može da govori o onim oblastima poslovanja kojima se i sam bavi.

“Svakako su informacione tehnologije i dalje u žiži, ali ta oblast meni nije toliko poznata. Mogu reći da je to sigurno poljoprivreda, a najviše prehrambena industrija. Preporučio bih ulaganje u voćarstvo i stočarstvo na visokom nivou, kao i pakovanje i konzerviranje hrane”, naveo je Matijević.

Za vlasnika kompanije “Metalac” Dragoljuba Vukadinovića ima dosta prostora za ulaganje u Srbiji.

“U modi je digitalna tehnologija, i tu uvek ima nekog prostora za one koji su najbolji da u tome uspeju. Za mene metalska industrija uvek daje šansu za rad i za izvoz jer je u toj obasti radna snaga u Evropi skupa. Treće, mi smo poljoprivredna zemlja i u tome ima uvek mogućnosti”, smatra Vukadinović.

Privrednik Milan Knežević, vlasnik modne kuće “Modus”, kaže da je Srbija malo tržište, ali da bi se moglo ulagati u reciklažu.

“U našoj zemlji, na primer, ne postoji reciklaža krpa do finalnog proizvoda. Takođe, poljoprivreda je poželjna, ali samo ako su pitanju velike površine sa sistemima za navodnjavanje i intenzivnom obradom. IT sektor ima još prostora za ulaganje, ali tu nam nedostaje kadrova”, navodi Knežević.

Broker Nenad Gujaničić ulaganje posmatra u širem finansijskom okviru i uslovima na finansijskim tržištima.

“Godinu za nama na finansijskim tržištima je obeležio nastavak dizanja kamata američkog Fed-a, kao i najava da bi Evropska centralna banka trebalo da pristupi istom poslu u drugoj polovini naredne godine. To praktično znači da postepeno prolazi period niskih kamata i da će u budućnosti biti mnogo lošiji investicioni ambijent, posebno za previše zadužene zemlje i privredu. Ovakvu situaciju već su anticipirala tržišta akcija koja ove godine beleže pad vrednosti. Stoga će u periodu pred nama naročito biti atraktivni defanzivni sektori u poslovanju koji dobre rezultate pokazuju i kada na sceni nije pozitivna konjuktura u privredi, a to su farmacija, industrija hrane, komunalne usluge…”, objašnjava Gujaničić.

On dodaje da, s druge strane, brzorastući biznisi koji se u velikoj meri oslanjaju na finansiranje iz kredita, neće biti previše atraktivni. Zato ih treba izbegavati.

“Dakle, kako sada stvari stoje, na ceni će biti konzervativan pristup ulaganju i sve vrste investicija koje se tako mogu definisati”, ističe Gujaničić.

Da bi ipak trebalo štedeti smatra profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić koji savetuje građanima ulaganje u švajcarski franak jer se to sada najviše isplati na duži rok.

“Kada je u pitanju biznis, najbolji je onaj vezan za poljoprivredu. Ulaganje u voćarstvo, na primer gajenje jabuka, može biti ozbiljna proizvodnja, ali samo kada se radi o većoj površini, a ne o nekoliko ari voćnjaka”, kaže Savić.

 

(Blic)

Tags
Back to top button