Epl nokautirao i Volstrit, proizvođač ajfona u minusu od 9,2 odsto – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Epl nokautirao i Volstrit, proizvođač ajfona u minusu od 9,2 odsto

Akcije tehnoloških kompanija prednjače s gubicima na Volstritu, nakon Eplovog upozorenja o usporavanju prodaje ajfona u Kini.

Po otvaranju Njujorške berze, akcije Epla su pale za čak 9,2 odsto, a u silaznom trendu su i deonice proizvođača čipova i dobljavača delova za mobilne telefone, prenosi agencija AP.

Širi indeks S&P 500 je pao za 24 poena ili 1,0 odsto na 2.485 poena, industrijski Dau Džons za 326 poena ili 1,4 odsto na 23.004 poena, a tehnološki Nasdak za 91 poen ili 1,3 odsto na 6.575 poena.

Eplovo upozorenje o očekivanom nižem prihodu za kvartal oktobar-decembar je uznemirilo investitore, koji već mesecima rasprodaju deonice tehnoloških i drugih kompanija u strahu od usporavanja globalne ekonomije, a naročito Kine.

Izvršni direktor Epla Tim Kuk je u pismu upućenom akcionarima kompanije u sredu, priznao da tražnja za ajfonima posustaje, potvrdivši time strahovanja investitora da je najprofitabilniji proizvod kompanije izgubio nešto od svog sjaja.

Kuk je naveo u tom dopisu da će prihodi Epla za kvartal oktobar-decembar, koji uključuje i glavnu sezonu prazničnih kupovina, biti znatno ispod ranijih projekcija kompanije i prognoza analitičara, čije procene utiču na tržište akcija.

Kuk je slabije pokazatelje pripisao uglavnom padu prihoda u Kini, čija ekonomija usporava i gde se Epl suočava sa sve jačom konkurencijom domaćih proizvođača pametnih telefona, kao što su Huavej i Sjaomi.

Tags
Back to top button