Guverner Hrvatske narodne banke proglašen najboljim evropskim i svetskim guvernerom – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Guverner Hrvatske narodne banke proglašen najboljim evropskim i svetskim guvernerom

Ugledni mesečnik The Banker dodelio je guverneru Hrvatske narodne banke (HNB) Borisu Vujčiću dva priznanja za 2018. godinu – za najboljeg evropskog guvernera i najboljeg centralnog bankara u globalnim razmerima, saopšteno je iz HNB-a.

Časopis The Banker, deo grupe Financial Times koji od 1926. godine prati finansijska kretanja u svetu, u svom je januarskom broju objavio izbor najboljeg regionalnog guvernera i guvernera godine u svetu, na temelju ocena uredništva i istraživanja sprovedenog među bankarima i ekonomskim analitičarima.

Priznanje časopisa The Banker rukovodi se kriterijumom da su dobitnici zaslužni za “stimulisanje rasta i stabilizovanje ekonomija u kojima deluju”. Nagrada se dodeljuje globalno, ali i regionalno – za Evropu, Severnu i Južnu Ameriku, Bliski istok, Aziju-Pacifik i Afriku.

Isto priznanje časopisa The Banker dobio je i bivši guverner HNB-a, Željko Rohatinski za 2008. godinu.

U članku koji je The Banker objavio povodom nagrade guverneru Hrvatske narodne banke, ističe se svestranost Borisa Vujčića.

“Sedam je godina do ulaska Hrvatske u EU 2013. bio zamenik glavnog pregovarača tokom uspešne kandidature te zemlje za pridruživanje Evropskoj uniji. U istom je razdoblju bio zamenik guvernera Hrvatske narodne banke, a od 2012. godine i guverner. U posednje vreme usklađuje upravljanje centralnom bankom i razvoj hrvatske strategije za pridruživanje eurozoni s predsedanjem upravnim odborom Bečke inicijative”, piše The Banker.

The Banker navodi i ulogu HNB-a u čuvanju hrvatske finansijske stabilnosti, odnosno bankarske stabilnosti u krizi Agrokora, zbog koje je HNB i pet godina pre izbijanja krize počela da sprečava preteranu izloženost banaka tom preduzeću.

Časopis takođe stiče i javno zalaganje Vujčića za strukturne reforme, posebno obrazovanja, radi kreiranja kompetencija za tržište na kojem će dominirati inovacije i tehnološki napredak, kao i za pametnu imigracionu politiku kao jednu od mera za rešavanje problema nedostatka radne snage u Hrvatskoj.

Tags
Back to top button